Свет

Сијарто: Горња граница цене нафте штети европској економији, Мађарска неће применити ту меру

Борили смо се за наше интересе током преговора о горњој граници цене нафте, и на крају успели - Мађарска је изузета од примене ове мере, каже Петер Сијарто
Сијарто: Горња граница цене нафте штети европској економији, Мађарска неће применити ту меруwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Будимпешта не намерава да примени меру ограничавања горње границе цена руске нафте, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и оценио да та и сличне мере штете европској економији.

Земље чланице Г7, чланице Европске уније и Аустралија договориле су се да од 5. децембра ограниче цену руске нафте на 60 долара по барелу, а Сијарто је данас нагласио да Будимпешта то неће урадити.

"Европска унија уводи горњу границу цене нафте. Међутим, време је да Брисел схвати да ова и сличне мере највише штете европској привреди. Треба повећати број снабдевача енергије, јер би то снизило цене. Борили смо се за наше интересе током преговора о горњој граници цене нафте, и на крају успели: Мађарска је изузета од примене ове мере", написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Сличан став изнео је и Оливер Хортаи, шеф одељења за енергетску и климатску политику у мађарском истраживачком институту Сазадвег.

"Није случајно што ће се преговори одржати сутра, дан пре него што је одлука ступила на снагу. Било би добро када би западна политичка елита коначно почела да ради на ублажавању трговинског сукоба, а не на његовом продубљивању", написао је он у коментару на Сијартову објаву.

Напоменуо је да се "боји да неће изостати одговор великих произвођача нафте, међу којима је и Русија.

Раније је саопштено да ће земље ЕУ редовно преиспитивати "плафон" цена, а за промену горње границе биће потребна једногласна одлука свих чланица уније.

image