Свет

Кинески градови попуштају мере против ковида 19

Ублажавање мера подразумеваће мање обавезног тестирања, блажа правила око обавезног карантина, затварања
Кинески градови попуштају мере против ковида 19© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Више кинеских градова најавило је попуштање мера у борби против ширења ковида 19, а неке од њих ступају на снагу сутра и подразумеваће лакше кретање грађана и попуштање мера у привреди.

Кина је до сада водила политику тзв. нулте толеранције на ширење вируса корона како би избегла масовно заражавање своје многољудне популације, успевши да обузда у приличној мери стопу смртности, али је трајање мера утицало на привреду, као и на део грађана, који су, према извештајима западних медија, протествовали у двадесетак градова против строгих мера.

И пре тих протеста, кинеска влада је најавила да је време за попуштање мера, односно њихово прилагођавање епидемиолошкој ситуацији.

Ублажавање мера подразумеваће мање обавезног тестирања, које је до сада било масовно и веома широко распрострањено, ублажавање правила око карантина, затварања.

Према најавама, ковид позитивни и блиски контакти моћи ће да, под одређеним условима, буду у кућној изолацији, рекли су Ројтерсу извори упознати са новим мерама.

Заменица премијера Сун Чунлан, која надгледа примену мера против ковида, рекла је прошле недеље да је способност вируса да изазове оболевање ослабила, а кинески истраживачи утврдили су да је омикрон варијанта вируса корона много мање смртоносна од оригиналног соја и претходних сојева, попут делте.

У Урумћију, престоница региона Синђан, где су прошле недеље, како су извештавали западни медији, одржани протести због строгих ковид мера, од сутра би требало поново да буду отворени тржни центри, продавнице, ресторани и остали објекти.

Нанинг, престоница региона Гуангси, укинио је обавезан негативни тест на корону не старији од 72 сата за улазак у метро, док је у Пекингу најављено да ће позитивни на присуство вируса моћи да се изолују и лече код куће.

Ројтерс преноси сумње неких западних експерата за Кину да се, упркос ублажавању мера, Кина неће значајније отворити до марта следеће године, будући да треба да убрза вакцинацију, нарочито међу старијом популацијом.

"Иако има неколико регионалних измена ковид правила у последње време, не тумачимо их као да Кина потпуно напушта своју политику 'нулте толеранције' на ковид", навели су из "Голдман Сакса" у писаној изјави.

Додају да ублажавање мера пре виде као припрему за излазак кинеске владе из строгих мера, и покушај да умање економски и друштвени терет ковида у међувремену.

"Припреме могу да трају неколико месеци и вероватно ће бити праћене изазовима како се буду примењивале", предвиђају из "Голдман Сакса".

image