Русија

Захарова против ОЕБС-а: Европа "омашила" главни задатак

Веза ОЕБС-а и Корејског полуострва је као она између овсених пахуљица и корејског традиционалног јела, поручују из Москве
Захарова против ОЕБС-а: Европа "омашила" главни задатакwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова оптужила је Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за немарност према ситуацији у Украјини и критиковала је чињеницу да је на последњој седници планирана расправа о Корејском полуострву, иако ни Северна, ни Јужна Кореја не улазе у састав ОЕБС-а.

"ОЕБС је повезан са ситуацијом на Корејском полуострву, као што је кимчи (традиционално корејско јело) повезано са овсеним пахуљицама. Ако не и мање", иронично је поручила Захарова.

Ово би било у реду, како додаје, да је ОЕБС осигурао безбедност на европском континенту, али то, наглашава, није случај. Организација није успела да реализује своју главну мисију – "безбедност и сарадњу у Европи". 

За то је криво, сматра портпаролка, западно крило организације, које је "уништило равнотежу снага и сарадњу на којој се радило деценијама".

И док је пре две године актуелни премијер Албаније Еди Рама, а тада председавајући ОЕБС-ом, рекао да се "изазови и могућности" са којима се организација суочава налазе и изван територије земаља ове Мисије, портпаролка руског министарства нагласила је да Европа тада није желела да смири кризу на територији Украјине.

"ОЕБС је игнорисао кризу, која се осам година захуктавала не само на њеној територији, већ у самом центру Европе. Председавајући су проналазили изговоре да нађу проблеме ван територије ОЕБС-а, тражећи изговор да се баве неком глупошћу, само не Украјином", написала је данас Захарова на Телеграм каналу.

Захарова је оценила да је управо ова чињеница допринела да у Европи данас постоје државе које јавно усвајају неонацистичке законе против руског становништва и неких других нација.

Нове одлуке усмерене су и против слободе говора, тако да се "неприхватљиви" медији једноставно блокирају. 

Уместо да се бави оваквим питањима, данашња Европа, жели да се бави Корејским полуострвом. 

"И овим би несрећна анегдота о ОЕБС-у и Корејском полуострву могла да се заврши, да се нису десиле две ствари. Представници Северне Кореје нису позвани на састанак на којем је требало да се разговара о регулисању ситуације на полуострву, али тада се заправо дискутовало о Украјини", додала је Захарова. 

image