Свет

Први значајан корак у преговорима: Колумбија све ближе окончању грађанског рата

Пакт предстаља први значајан корак у мировним преговорима који се воде између владе и левичарске ЕЛН, која је последња побуњеничка група која је још активна у сукобу који траје око 60 година
Први значајан корак у преговорима: Колумбија све ближе окончању грађанског ратаwww.globallookpress.com © Chepa Beltran/Keystone Press Agency

Председник Колумбије Густаво Петро изјавио је да су мировни преговори између владе и побуњеничке Ослободилачке националне армије (ЕЛН) напредовали и да је постигнут договор о првој тачки споразума.

Наиме, обе стране су се усагласиле да се домородачкој заједници Ембера (аутохтони народ Панаме и Колумбије) омогући повратак на територију на западу земље, рекао је Петро, преноси "Ал Џазира".

"Прва тачка договора коју смо постигли са ЕЛН, за само недељу дана дијалога, је повратак домородачког народа Ембера у њихове резервате", рекао је Петро јуче током обраћања у Дабеиби, граду на северозападу Колумбије.

Он, међутим, није прецизирао када ће се Ембере вратити у департмане Чоко и Рисаралда који се налазе у западној Колумбији.

Овај пакт предстаља први значајан корак у мировним преговорима који се воде између владе и левичарске ЕЛН, која је последња побуњеничка група која је још активна у сукобу који траје око 60 година

Ембери су, иначе, побегли због сукоба са нарко-бандама и забрањеним десничарским оружаним групама. ЕЛН има око 2.500 чланова, а у прошлости је оптуживана да је до новчаних средстава долазила помоћу трговине дрогом и илегалног рударења. Многи од расељених сада живе Боготи, у главном граду Колумбије и одржавају протесте у парковима, а често се и сукобљавају са полицијом.

Преговори, чији је циљ окончање вишедеценијског сукоба у земљи, обустављени су 2019. године, али су настављени прошлог месеца у Венецуели.

Петро је бивши члан побуњеничке групе М-19, а председник је постао у августу када је обећао да ће донети "потпуни мир" Колумбији. Након ступања на дужност започео је преговоре са ЕЛН, у склопу политике "потпуног мира", а преговори су настављени иако још увек није постигнут прекид ватре.

ЕЛН се обавезао да ће дозволити "процесе хуманитарне помоћи" као део оквира мировних преговора који су њени лидери потписали 2016. године, са владом тадашњег председника Хуана Мануела Сантоса. Тада је настао историјски мировни споразум са највећом и најстаријом побуњеничком групом у Колумбији, ФАРЦ-ом. ФАРЦ и ЕЛН су, иначе, деловали у различитим деловима земље. Претходни покушаји преговора са ЕЛН нису били успешни, делимично због неслагања у њеним редовима.

Дијалог између владе и ЕЛН прекинуо је Сантосов наследник Иван Дуке, након што је та група 2019. године извела бомбашки напад на полицијску академију у Боготи када је страдало 20 људи.

image