Србија и Балкан

Дрецун: Вучић да процени да ли је већа штета или корист од присуства на Самиту у Тирани

Председник скупштинског Одбора за КиМ истакао да председник треба да размисли да ли Србија уопште треба да учествује на Самиту ЕУ-Западни Балкан
Дрецун: Вучић да процени да ли је већа штета или корист од присуства на Самиту у Тирани© Tanjug/STF

Председник Србије Александар Вучић данас ће разговарати са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, након чега се очекује да донесе одлуку о учешћу на сутрашњем самиту ЕУ-Западни Балкан у Тирани.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да се самит одржава у време великих тензија између Запада и Русије због рата у Украјини, као и да нема сумње да је самит стављен у функцију обуздавања Москве.

Он наводи да Европска унија жели да демонстрира јединство у односу према овом региону, да покаже да је она у искључивој надлежности Уније и да ће одређивати све кључне процесе у овом региону.

"Самит се одржава и у тренутку када су на Косову и Метохији високе тензије због једностраних потеза Приштине и због најновијих догађаја, када је Аљбин Курти покушао да у име српског народа у привремене косовске институције инсталира неке појединце из српске заједнице, који немају готово никакву подршку српског народа. На тај начин поништава се изборна воља на минулим изборима, а са друге стране тиме желе да онемогуће наставак дијалога у Бриселу", истакао је Дрецун.

Он је навео да Београд не може да прихвати такав однос Приштине према српском народу на КиМ и додао да одлука о именовању Ненада Рашића за министра нема легалитет, нити легитимитет.

"Супротна је чак такозваном уставу Косова. Не можете да одредите за представника српског народа некога ко не ужива поверење тог народа. Ово ће бити оквир за одржавање самита", истакао је Дрецун.

Он је напоменуо да је кључна ствар геополитички аспект обуздавања Русије и снажно везивање региона за Европску унију.

"Међутим, никако да нам стигне објашњење о изјавама неких званичника чланица. Имамо став Мађарске која се залаже за улазак Србије у ЕУ, став Немачке која се бар декларативно залаже за проширење, али немамо званичан став или потврду ЕУ да је спремна за проширење. Изјаве иду у смеру да ЕУ, дугорочно гледано, неће бити спремна да иде у нови процес проширења", истакао је Дрецун.

Дрецун је навео да је португалски премијер рекао да ЕУ не може да испуни очекивања земаља Западног Балкана и да нема довољно новца у ЕУ да би се ишло у нови круг проширења.

"Када видите те изјаве и благу реакцију на понашање Приштине, а она треба да буде учесница самита, онда Србија треба добро да размисли да ли ће бити већа корист или штета од нашег учешћа."

Оценио је да је присуство битно на свакој мултилатералној конференцији јер када сте тамо можете да браните своје интересе и своје ставове, да утичете на то какав ће бити завршни документ.

"Сада ће председник Републике морати да извага, посебно после сусрета са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком и после разговора са Милорадом Додиком, шта да ради, да ли да иде на самит или да одустане. Јасно је да ће и без присуства нашег представника бити доста говора о КиМ", рекао је Дрецун.

Коментаришући изјаву Едија Раме да не би било добро ако би Србија отказала учешће на самиту у Тирани, Дрецун каже, да са једне стране Рама има право, јер онда нећемо моћи да се супротставимо ономе што ће бити уперено против наших интереса, али са друге стране, то не би била таква катастрофа као што он представља него би био још већи ударац, овом састанку и ЕУ.

"Која је најважнија држава Западног Балкана - Албанија? Па, није. Србија је најважнија. Шта нам вреди састанак ЕУ са земљама Западног Балкана ако на том састанку не учествује Србија. У шта ће се претворити тај састанак? У нападе на Србију. Мислим да је њима значајније присуство Србије него што ће нама донети неку корист. Не треба бежати од разговора", закључио је Дрецун.

image