Србија и Балкан

Хрватска: Дојава о бомби у Врховном суду стигла током састанка са украјинском делегацијом

Дојаве о бомбама у Хрватској не престају да узнемирују грађане, а председник Врховног суда истиче да је дојава стигла током састанка са украјинском делегацијом и да је то, према његовим речима, "намерно направљено"
Хрватска: Дојава о бомби у Врховном суду стигла током састанка са украјинском делегацијомwww.globallookpress.com © Igor Soban

Председник Врховног суда Хрватске Радован Добронић, рекао је да је обавештен о дојави о постављеној експлозивној направи у згради, у тренутку када се одржавао састанак са делегацијом Врховног суда Украјине. 

"Некако ми се чини да је то намерно направљено у овом тренутку", рекао је Добронић, извештава ХРТ.

Додао је да се увек може нагађати, али му је, каже, прва помисао била да је дојава повезана са овим састанком.

"Практично 20 минута од почетка тог састанка стигла је дојава", нагласио је Добронић, рекавши да је састанак морао да буде прекинут.

На питање новинара да ли је састанак био најављен јавно, одговорио је да мисли да није, али да се барем у неким службеним круговима знало за њега.

Иначе, прошлог петка "сумњиво писмо" са животињским очима и "импрегнираном течношћу карактеристичне боје", послато је украјинској Амбасади у Загребу, а исте пошиљке, послате су и у амбасаде Украјине у Италији, Пољској, Мађарској, Холандији, и Аустрији, као и конзулатима у Напуљу, Кракову и Брну.

Данас су у Владу Хрватске, судове и већину државних институција, стигле дојаве о постављеним бомбама, електронским путем, у виду претећих мејлова.

Око 9:30 часова, стигле су дојаве да су у зграде судова на Зрињевцу постављене екслозивне направе. Претеће упозорење добио је Врховни суд, Високи казнени суд, загребачки Жупанијски суд, суд у Дубровнику, а зграде су евакуисане, преноси Танјуг.

Портпарол Жупанијског суда, судија Динко Мешин, рекао је да су дојаву о бомби примили путем и-мејла у 9:24.

"Зграде ће се срушити. Немојте ово игнорисати. Подметнута је бомба", писало је у електронском писму.

"У мејлу дојаве није спецификовано где је бомба тачно постављена, па се претпоставља да је мејл послат на више адреса. Полиција је брзо стигла на место догађаја и тренутно се око триста запослених налази ван зграде, све док се простор не прегледа", рекао је јутрос портпарол Жупанијског суда.

Карловачка полиција, нешто касније, потврдила је да је претња екплозивном направом у Жупанијском суду, лажна.

Дојаве о бомбама стигле су, такође, и у већину хрватских градова, Загребу, Лабину, Поречу, Карловцу, Вараждину, Шибенику, Госпићу.
Истарска полиција саопштила је, након истраге, да на локацијама у Лабину и Поречу нису потврђени наводи да је постављена експлозивна направа.
Дојаве су биле лажне у Шибенику и Госпићу, потврдили су из хрватског Министарства унутрашњих послова. 

"Анонимну дојаву о наводно постављеним експлозивним направама у објектима, зградама правосудних тела, примиле су и преостале две полицијске управе: крапинско-загорска и пожешко-славонска", саопштио је хрватски МУП.

Према последњим информацијама, хрватски медији наводе да су дојаве о бомбама стигле и до тржних центара, те да су у току евакуације.

image