Русија

Захарова: Какве су везе банкрота крипто берзе FTX и донација Украјини

Портпаролка Министарства спољних послова Русије објаснила да недавна пропаст највеће светске крипто берзе и те како има везе са политиком и финансијском помоћи Украјинцима
Захарова: Какве су везе банкрота крипто берзе FTX и донација Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia Press Service

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на недавни банкрот највеће крипто берзе FTX, оценивши да само привидно овај догађај нема никакве везе са политиком.

"У свету криптовалута и дигиталних финансија недавно се догодио догађај који може да се упореди са колапсом 'Титаника'. Највећа крипто берза FTX је банкротирала. На први поглед може изгледати да овај догађај нема никакве везе са политиком, да не постоји оно 'али'!", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је додала да је "оснивач FTX-а Сем Банкман-Фрид од марта ове године прикупио стотине милиона долара кроз своје финансијске механизме како би помогао Украјини, као и да је захваљујући његовој сарадњи са Министарством дигиталне трансформације Украјине, створен посебан механизам за трансфер средстава из различитих делова света".

"Хиљаде и хиљаде људи из целог света већ месецима дају донације, верујући да помажу Украјини, а заправо су их уливали у црну рупу корупционашке финансијске пирамиде криптовалута", истакла је она.

Захарова је додала да је истрага у току и да још увек нису јасни сви детаљи.

"Можда се ради о једној од највећих сајбер превара у читавом постојању дигиталних средстава плаћања. Причу су недавно открили новинари аустријског 'Експреса', али је из неког разлога брзо заташкана, док се у западној штампи готово и не помиње 'украјински траг' у колапсу гиганта криптовалута", навела је руска званичница.

Према њеним речима, "симболично, имагинарна валута у коју су ИТ преваранти претворили прави новац савршена је метафора за имагинарну моћ коју режим Зеленског жели да наметне Украјинцима".

"Једном речју:Пропали новац за пропалу државу", поручила је Захарова и додала да је у том контексту, унапред припремљена одлука да се Зеленски прогласи особом године према "Фајненшел тајмсу" заправо "тешко троловање".

"Председник Украјине је постао перјаница демократског света у глобалној борби против ауторитарности, која може да одреди ток овог века. Иначе, могуће је да ће програм 'Зрно из Украјине' имати исти резултат као и прикупљање сајбер средстава за помоћ 'перјаницама демократског света', а то је прање новца и крах инвеститора", поручила је Захарова.

Без много наде

Подсетимо, недавно је тржиште криптовалута - а нарочито биткоин који је пао на најнижу вредност у протекле две године - претрпело велике губитке након пада крипто берзе FTX и одлуке њиховог великог конкурента Бајненса (Binance) да им не притекне у помоћ.

"Бајненс" је одустао од спасавања FTX-а, а шеф пропале компаније Сем Банкман-Фрид рекао је да "истражују све опције" али да не гаји много наде.

За сада се не зна колико су тачно губици купаца после најновијег и вероватно највећег колапса у индустрији која се претворила у минско поље за инвеститоре.

FTX-ов изворни токен ФТТ је ове недеље пао за 90 одсто и сада вреди само око два долара, нешто више од рекордног минимума од око долар и по. Биткоин је преко ноћи пао испод 16.000 долара, први пут од краја 2020. године када је имао вредност 16.700 долара.

image