Србија и Балкан

Самит у Тирани под високим ризиком због протеста опозиције

Сенку на сутрашњи догађај, коме ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, могу да баце најављени протести опозиције, али и потенцијални инциденти
Самит у Тирани под високим ризиком због протеста опозицијеwww.globallookpress.com © Peter Endig

Екстремистички кругови у Албанији, предвођени бившим премијером и актуелним лидером Демократске партије Саљием Беришом спремају велике демонстрације против председника Србије Александра Вучића, који сутра долази у Тирану на Самит Европске уније и Западног Балкана, пишу "Новости" под ознаком незванично.

Према њиховим сазнањима, Бериша и националистички кругови потпомогнути и екстремистима са Косова и Метохије планирају масовно окупљање у подне на централним градским улицама како би изразили незадовољство тиме што је први човек Србије дошао у њихову престоницу.

Намера је и да се изазову инциденти, али и да се пошаље порука госту из Београда да је непожељан, јер ови кругови у Албанији управо Вучића виде као идејног творца Отвореног Балкана, што је по њима синоним за економску и политичку надмоћ наше државе у читавом региону, пише београдски лист.

Истовремено, политички аналитичари и албански премијер Еди Рама, оцењују да је Самит ЕУ и земаља Западног Балкана, који ће се сутра одржати у Тирани, историјски догађај, како за Албанију, тако и за државе у региону.

Ипак, како јавља дописник "Косово онлајна", сенку на сутрашњи догађај, коме ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, могу да баце најављени протести опозиције, али и потенцијални инциденти до којих би могло да дође.

Албанске опозиционе партије су, упркос препорукама полиције да протест који су најавили за 6. децембар, буде одржан на Скендербеговом Тргу, одлучиле да се окупљање одржи испред зграде владе Албаније, у делу Тиране који ће због Самита бити под посебним мерама забране кретања.

Бивши премијер и председник Албаније, Саљи Бериша, који је лидер опозиционе странке, изјавио је да ће протест ипак бити одржан на главном градском булeвару "Мученика нације", упркос упозорењима полиције да неће дозволити да се пробије безбедносни кордон.

Премијер Албаније Еди Рама, ипак је нагласио да је одржавање протеста на дан Самита апсурд и да се о безбедносним мерама не може преговарати, нагласивши у изјави за албанске медије, да ће сви који буду покушали да наруше мир, одговарати.

Како је раније најављено, протесту Демократске партије придружиће се и Партија слободе (ПС), странка доскорашњег председника Албаније Илира Мете.

Да ће то бити "мирна манифестација" тврди заменик председника Партије слободе Агим Нешо. Он је за "Косово онлајн" рекао да ће опозиција протестовати у корист "европске Албаније".

"Хоћемо да будемо што јаснији на том путу. Демонстрираћемо испред владе, јер смо проевропски оријентисани, а против политике и администрације коју води Рама", истакао је Нешо.

Опозицији је циљ да докаже да се противи политици Едија Раме

Политички аналитичар Бен Андони истакао је да је најављени протест одличан политички маркетинг опозиционих странака, истакавши да је председник Демократске партије Саљи Бериша тенденциозно одабрао 6. децембар за датум када ће се одржати протест, како би својим противницима доказао колико је моћан, а Европској унији стави до знања да је он прави човек са којим треба да се разговара.

"Мислим да постоји комуникација између полиције и Демократске партије и да ће се пронаћи компромисно решење. Опозицији је циљ унутрашњи политички маркетинг, како би показала својим гласачима да се противи политици Едија Раме и да је она заправо та која може да промени Албанију", рекао је Андони.

ЕУ предузела све мере безбедности за одржавање Самита

Има и оних аналитичара који су мишљења да се иза протеста опозиције крије "рука Русије".

У недавном интервјуу за "Еуроњуз Албанија", некадашњи директор националне новинске агенције АТА Фрок Чупи, изјавио је да због руске и иранске интервенције постоји ризик напада током Самита на неког од лидера ЕУ.

Те тврдње одбацује Андони, који сматра да не постоји могућност за било какав инцидент ни на Самиту, ниту на његовим маргинама, јер је ЕУ предузела све мере безбедности за његово одржавање.

Према његовим речима, све безбедносне службе Еуропола, Интерпола и других канцеларија, ангажоване су за Самит, више од хиљаду полицајаца, протокол је стриктан, с обзиром да ће се 27 лидера ЕУ и њихове делегације, али и делегације из Брисела и земаља из региона састати на истом месту и у исто време.

Албанска полиција, саопштила је да су предузете ванредне мере безбедности током одржавања Самита, не прецизирајући број ангажованих припадника безбедносних служби. За саобраћај ће у Тирани бити затворено више градских улица, део ауто-пута, ограничено је кретање грађана у центру града и у близини места одражавања састанка лидера ЕУ.

Ограничења у Тирани почела су данас у 14 часова и трајаће до завршетка Самита и одласка делегација.

image