Русија

Русија и Кина граде свемирску базу на Месецу

Станица ће бити коришћена за истраживање топографије, геологије, као и унутрашње структуре Месеца, а она би требало да служи и као помоћ у даљем истраживању свемира
Русија и Кина граде свемирску базу на Месецуwww.globallookpress.com © Aloisio Mauricio

Русија и Кина припремиле су договор о изградњи Међународне истраживачке станице на Месецу (ИЛРС), најавио је премијер Русије Михаил Мишустин. Пројекат ће бити отворен и за друге заинтересоване државе, а сама станица би требало да буде оперативна до 2035. године.

Москва и Пекинг "виде велики потенцијал у високотехнолошким индустријама, укључујући дигитализацију и истраживање свемира", рекао је руски премијер на годишњем састанку шефова влада двеју држава.

Мишустин је нагласио да су Русија и Кина "припремиле за потписивање" међувладин уговор који предвиђа оснивање Међународне истраживачке станице на Месецу. "Ово је значајан корак за наше државе", додао је он.

Станицу ће градити руска свемирска агенција "Роскосмос" и Кинеска национална администрација за свемир (ЦНСА). Овај пројекат ће бити отворен и за друге заинтересоване партнере, који теже "промоцији истраживања и коришћења свемира у мирне сврхе", у складу са меморандумом о разумевању потписаном између Москве и Пекинга прошле године.

Овај пројекат предвиђа формирање свемирске станице у Месечевој орбити, као и базе на његовој површини. Очекује се да ће она располагати и са неколико "ровера", пренели су представници "Роскосмоса" и ЦНСА.

Према плану који је представио "Роскосмос", Русија и Кина би требало да пронађу адекватну локацију за базу до 2025, док би процес изградње трајао од 2028 до 2035. године, када би база требало да постане оперативна.

Станица ће бити коришћена за истраживање топографије, геологије, као и унутрашње структуре Месеца, а она би требало да служи и као помоћ у даљем истраживању свемира.

Директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов изјавио је крајем јула да ће се Русија повући са Међународне свемирске станице након 2024. године, наводећи да Русија до тад планира да испуни обећања дата својим страним партнерима.

Он је додао и да Русија планира да се фокусира на изградњу сопствене свемирске станице. Некадашњи космонаут и директор произвођача свемирских летелица "РСЦ енергија констракшн" Владимир Соловјов рекао је прошле године да би изградња Руске орбиталне свемирске станице (РОСС) могла да почне већ 2028. године.

image