Свет

САД не верују Украјинцима? Послали им модификован ХИМАРС са смањеним дометом

Американци одбијају да Кијеву пошаљу ракете дугог домета како не би гађали мете на руској територији, пише "Волстрит џорнал"
САД не верују Украјинцима? Послали им модификован ХИМАРС са смањеним дометомwww.globallookpress.com © Senior Airman Beaux Hebert

Сједињене Америчке Државе тајно су модификовале ракетне бацаче ХИМАРС које је послала Украјини како они не би могли да буду коришћени за гађање мета на руској територији, преноси "Волстрит џорнал", позивајући се на своје изворе из америчке владе.

САД су од почетка јуна Кијеву послале 20 ХИМАРС система, као и већи број најсавременијих ракета са дометом од скоро 80 километара. Ове ракете, познате као ГМЛРС, коришћене су за ударе на руска складишта муниције, као и логистичке и командне центре на украјинској територији, пише амерички лист.

Ипак, како би спречили потенцијалу ескалацију сукоба, Американци су модификовали ове ракетне бацаче како не би могли да испаљују пројектиле дугачког домета, попут ракета АТАЦМС, које имају домет и до 320 километара.

Ове до сада необјављене информације показују да Запад нема потпуно поверење у своје украјинске савезнике, који су обећали да неће користити ХИМАРС системе за гађање мета на руској територији.

САД су до сад одбијале да Украјини испоруче АТАЦМС ракете, али ове модификације гарантују да Кијев неће моћи да их употреби чак и ако би их добио од неке друге западне државе.  

Званичници Пентагона одбили су да коментаришу ове модификације. "Због оперативне безбедности не коментаришемо јавно конфигурације система које смо послали савезницима и партнерима", рекао је портпарол Пентагона генерал Патрик Рајдер.

"САД остају посвећене слању наоружања Украјини које јој је потребно за одбрану од руске агресије", додао је он, преноси "Вол стрит џорнал".

Запад Кијеву послао велику количину наоружања

Од када је почела руска специјална војна операција крајем фебруара, САД и њихови савезници послали су велику количину наоружања Украјини. То укључује противтенковске системе "Џавелин", противваздушне системе "Стингер", хаубице типа "ховицер" М777 , као и противпоморске системе "Харпун".

Украјински председник Владимир Зеленски обећао је да његова држава неће користити ове системе за вршење удара на руској територији, али Американци очигледно нису желели да ризикују. Бајденова администрација сматра да би сукоб могао додатно да ескалира уколико би Украјинци користили америчко наоружање у те сврхе, наводи амерички лист.

Управо из тог разлога САД су одбиле да Кијеву пошаљу "Греј игл" дронове, као и авионе америчке производње, иако Бајденова администрација није одбацила могућност да они буду достављени након окончања рата.

Русија се оштро противи слању АТАЦМС ракета Украјини. "Уколико Вашингтон пошаље ракете дугог домета Кијеву, они ће прећи црвену линију и постаће директни учесници у сукобу", рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова у септембру.

Председник Бајден изјавио је у мају да САД Украјини неће послати "ракетне системе који могу да погоде Русију", подсећа "Волстрит џорнал".

Удари на украјинску инфраструктуру покренули дебату на Западу

Руски удари на украјинску инфраструктуру донекле су променили ситуацију на терену, па су се САД и савезници последњих недеља фокусирали на слање ПВО система. Ипак, иако Украјина тврди да успева да пресретне 80 одсто руских ракета, оне које успеју да се провуку онеспособиле су преко 50 одсто енергетске мреже у тој земљи, пише амерички лист.

То је довело до распламсавања дебате у САД око тога како наставити са подршком Украјини. Са једне стране, људи попут некадашњег члана америчког Савета за националну безбедност Чарсла Купчана тврде да је Бајденова политика рационална и да смањује могућност ескалације сукоба.

Са друге стране, некадашњи дански премијер и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен сматра да, уколико одбије да Украјини пошаље ракетне системе дугог домета, Запад Русији даје слободу да напада украјинске позиције без страха да би она могла да узврати, преноси "Волстрит џорнал".

image