Србија и Балкан

Вучић у Тирани: Увек је боље бити за столом, јер кад нисте, онда сте на менију

Председник Србије присуствује самиту ЕУ и лидера Западног Балкана у Тирани
Вучић у Тирани: Увек је боље бити за столом, јер кад нисте, онда сте на менијуwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Председник Србије Александар Вучић борави данас у Тирани где ће на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, како је рекао, бранити и представљати позицију Србије. На питање новинара о блискости Београда и Москве, председник Србије је поручио да је Србија независна земља на ЕУ путу.

Вучић који је раније рекао да не жели да учествује на самиту јер, како је рекао, није видео разлог да разговара са лидерима ЕУ после срамних реакција Брисела након именовања Ненада Рашића за министра на Косову и Метохији, сада је објаснио да је "увек боље бити за столом, јер када нисте, онда сте на менију".

Председник Србије ће током самита имати низ билатералних састанака са званичницима земаља учесница, међу којима су председник Владе Kраљевине Белгије Александар Де Kро, као и председник Владе Kраљевине Холандије Марк Руте, а сусрешће се и са француским председником Емануелом Макроном и имати и састанке и сусрете на маргинама скупа.

Вучић је присуствовао потписивању "роминг декларације" између мобилних оператера ЕУ и земаља Западног Балкана која омогућава постепено смањивање и укидање цена међсобног роминга током 2023. са циљем да се ти трошкови у потпуности укину. Лидери Западног Балкана договорили су раније међусобно укидање накнада за роминг, а Споразум о регионалном ромингу ступио је на снагу у јулу 2021.

Главне теме самита у Тирани биће заједничко решавање последица руске војне операције у Украјини, интезивирање политичког и политичког ангажмана, јачање безбедности и изградња отпорности на страна мешања, суочавање са изазовима миграције, борба против тероризма и организованог криминала.

На крају је предвиђена и заједничка конференција за медије на којој ће говорити председник Шарл Мишел, Фон дер Лајен и премијер Албаније Еди Рама.

Учесници самита треба да усвоје и декларацију којом се потврђује посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ и убрзање тог процеса.

У Тирану долазе и Емануел Макрон, Урсула Фон дер Лајен, Олаф Шолц и други највиши званичници, због чега је центар града затворен за саобраћај и протест који је најавио опозициони албански политичар Саљи Бериша из Демократске партије.

Бериша ће организовати протест опозиције против Едија Раме, кога оптужује за сарадњу са Александром Вучићем и Отворени Балкан, али и заостајање Албаније у европским интеграцијама.

Полиција није дала дозволу Демократској странци да одржи протест, али је Бериша изразио решеност да га организује, објавио је албански "Јуроњуз".

Бериша је раније организовао протесте против доласка председника Србије у Тирану на скупове Отвореног Балкана, тврдећи да иницијатива Отворени Балкан служи за српску хегемонију.

У граду је распоређен велики број припадника полиције, а по крововима Kонгресне палате се могу видети и снајперисти.

Присуствује велики број медијских екипа из региона и целе Европе, преноси Танјуг.

Самитом у Тирани ће председавати председник Савета ЕУ Шарл Мишел.

image