Русија

Рјабков: Ограничити незаконите активности САД у области биолошког оружја

Заменик руског министра спољних послова поручио је да је употреба овог оружја, директна претња за безбедност, не само Русији, већ и другим државама, као и да је нелегитимно формирање трибунала за акције Русије у Украјини
Рјабков: Ограничити незаконите активности САД у области биолошког оружјаGetty © Getty Images / Handout

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је данас током обраћања новинарима у Државној думи, да је неопходно ограничити незаконите активности САД у области биолошког оружја, преноси ТАСС.

"Неопходно је створити одговарајући механизам верификације, потребно је ојачати мере изградње поверења у оквиру Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја. И што је најважније, стати на крај нелегалним и незаконитим активностима које САД, ослањајући се на савезнике у многим регионима света, спроводе у овој области", рекао је Рјабков.

Према његовим речима, "ово је директна претња за безбедност, не само Русији, већ и многим државама у различитим регионима, јер се ова активност наставља дуж руских граница".

Рјабков је напоменуо да руска делегација "снажно" ради на 9. прегледној конференцији у Женеви у складу са Конвенцијом о биолошком и токсичном оружју.

"Одржавамо како директно у формату конференције, тако и на пољима презентацијских догађаја, брифинга. Приказани су материјали који указују на то да конвенцију треба ојачати", додао је он.

САД и Европа, увођењем горње цене нафте, "секу грану на којој седе"

Заменик министра спољних послова Русије рекао је да САД и европске земље увођењем горње границе цена руске нафте, "секу грану на којој седе".

"САД, прибегавајући таквим методама и увлачући у своје одлуке сопствене савезнике у Европи, углавном 'секу грану на којој седе', јер о каквој глобализацији, о каквом светском тржишту можемо разговарати после овога што се дешава? Због покушаја да се изврши јачи притисак на Русију, да се пронађу начини да нам закомпликују животе, нарушавају се основи функционисања светске економије", нагласио је Рјабков и додао да ће после таквих мера фрагментација светског тржиштс постати реалност.

Ипак, дипломата је изразио уверење да ће руска нафта наћи свог купца и да ће руски интереси у трговини енергентима бити испоштовани.

"Сазнаћемо како ће тржиште даље реаговати, али у сваком случају наши интереси у овој области ће на овај или онај начин бити обезбеђени. На крају, људи опседнути антируским идејама биће уверени да њихови планови нису постигли резултате, а на крају добиће флуидност, нестабилност, скокове цена, непредвидљивост. Све што су они раније ценили, сада се жртвује зарад сопствених идеја о томе како живети у свету, у условима, у којима нису сви спремни да поступају по њиховом наређењу и да прате оно што диктирају", додао је он.

Земље Групе седам, ЕУ и Аустралија јуче се увеле горњу границу цене руске нафте која се транспортује морским путем, од 60 долара по барелу за своја пловила и територије. Осим тога, од 5. фебруара 2023. године ступају на снагу граничне цене нафтних деривата, чији ће параметри бити накнадно одређени. Одлука о ембаргу на испоруку руске нафте у земље ЕУ остала је на снази и такође је јуче ступила на снагу, али још не утиче на испоруке горива нафтоводом "Дружба" у Мађарску, Чешку и Словачку.

Формирање трибунала за акције Русије у Украјини је нелегитимно

Према речима заменика министра спољних послова РФ стварање трибунала за акције Русије у Украјини је нелегитимно, али и да то неће имати никакве последице по Русију.

"Питања о стварању квазиправних структура које би служиле одређеним хировима, жељама, одавно се чују. Нелегитимност свега овога је апсолутно очигледна. За нас то неће имати никаквих последица", рекао је Рјабков, коментаришући иницијативу за стварање специјалног трибунала за акције Руске Федерације у Украјини.

Рјабков је нагласио да "ако људи желе да баце новац за овако нешто, онда је то њихово право, ми не можемо да их зауставимо".

 

image