Русија

Новак: Без обзира на санкције, руска нафта ће увек имати купце

Потпредседник Владе Руске Федерације поручио је да ће увођење горње границе цене руске нафте од стране западних земаља довести до још већег повећања цена горива због несташице понуде
Новак:  Без обзира на санкције, руска нафта ће увек имати купцеGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Потпредседник руске владе Александар Новак рекао је данас да ће руска нафта, упркос ембаргу и плафону цена, бити тражена на тржишту, иако ће то утицати на руске компаније, преноси ТАСС.

"Овакво мешање у тржишне инструменте, наравно, утиче на рад наших компанија, на продају производа на извозна тржишта. Ипак, желим да истакнем да је руска нафта тражена на светским тржиштима и да ће наћи купце", рекао је он.

Новак је напоменуо да је Руска Федерација највећи снабдевач нафтом светских енергетских тржишта.

"Узимајући у обзир глобални раст потражње за енергетима, видимо да се раст светских економија мора обезбедити ресурсима. У свету нема много нафте, а руска нафта је увек била и биће тражена", нагласио је он.

Према његовим речима, "увођење горње границе цене руске нафте од стране западних земаља само ће довести до још већег повећања цена горива због несташице понуде".

"Не прихватамо механизме који су усвојени, вештачко ограничавање цена. Они газе на исте грабуље, постављајући горње границе цена на нетржишне начине. Ово може довести само до глобалног пада инвестиција, будућег недостатка релевантних ресурса. То ће довести до још већег повећања цена, што видимо, укључујући, тржишта гаса, где је донета вештачка одлука да се ограниче дугорочни уговори", рекао је он.

Промена ланаца снабдевања нафтом

Новак је додао да Русија мења ланце снабдевања нафтом у позадини ембарга ЕУ и горње границе цена, али и да то не види као трагедију.

"Мењаће се механизми и ланци снабдевања. Ипак, ми то не видимо као трагедију, комерцијалне компаније ће наћи механизме за међусобну интеракцију како би продале релевантне производе", објаснио је он.

Према његовим речима, руске компаније користе више малих трговаца и примењују нове механизме осигурања снабдевања.

"Дају нам се тежи услови, где настављамо да продајемо нафту. Овде се, наравно, користе нови алати, нови механизми осигурања, сарадња између компанија, мења се транспорт, мењају се и главни играчи на тржишту, као нпр. трговци - велики трговци, за које је познато да их данас нема. Више трговаца ради него раније, укључујући и продају руске нафте, тако да за сада не видимо никакву трагедију у овој промени", додао је руски потпредседник Владе.

Како је Новак приметио, Русија може да смањи производњу нафте због неизвесности, али и да тај пад неће бити снажан.

"Не искључујемо да, ако буде потребно, можемо имати ситуације везане за пад производње нафте, пошто је ситуација данас неизвесна. Не мислим да ће то бити велика количина. Ипак, то не искључујемо, иако чинимо све да ситуација буде стабилна и да продаја нафте буде на нивоу оних количина које смо остварили 2022. године", рекао је руски званичник.

Вицепремијер је додао да ће Русија задржати продају нафте у иностранству на нивоу новембра у децембру, у условима ембарга ЕУ и горње границе цена.

 "Сигурни смо да ће у децембру продаја на светском тржишту бити као што је била у новембру. Видећемо како ће се продавати релевантни производи, како ће се развијати ситуација на тржишту. И овде има доста неизвесности, укључујући и оне који се односе на потребе глобалне економије", закључио је Новак.

image