Свет

Си Ђинпинг сутра у посети Саудијској Арабији

Пекинг види Ријад као свог кључног савезника на Блиском истоку, не само због његовог значаја као снабдевача нафтом, већ и због мешања Запада у унутрашње послове две земље
Си Ђинпинг сутра у посети Саудијској Арабијиwww.globallookpress.com © © Liu Weibing

Кинески председник Си Ђинпинг допутоваће сутра у дводневну посету Саудијској Арабији приликом које ће се састати са неколико арапских лидера, јавила је саудијска државна новинска агенција СПА, преноси Ројтерс.

Посета има за циљ развој економских веза и јачање "стратешког партнерства" између Пекинга и Ријада који је главни снабдевач Кине нафтом. Очекује се да ће бити потписан и велики број других споразума који се односе на енергетику и инвестиције.

Кина види Саудијску Арабију као свог кључног савезника на Блиском истоку, не само због њеног значаја као снабдевача нафтом, већ и због мешања Запада у унутрашње послове две земље, посебно поводом питања као што су људска права.

Си би могао да разговара и са краљем Саудијске Арабије Салманом и престолонаследником Мухамедом бин Салманом о регионалној безбедности, а присуствоваће и самиту са земљама Савета за сарадњу у Заливу и ширем самиту лидера арапских земаља чији је домаћин Ријад, пренела је СПА.

image