Свет

Он, она, они, зи и облаци: Како су "заменице" постале најистакнутији проблем америчког образовања?

"Које заменице треба да користимо када говоримо о теби?" и "Да ли је у реду да користимо те заменице када разговарамо са вашим родитељима?", само су нека од питања из анкете коју је наставница дала деци
Он, она, они, зи и облаци: Како су "заменице" постале најистакнутији проблем америчког образовања?Getty © Phil Walter / Staff

У средњој школи у Минесоти наставница је ученицима дала да попуне анкету у којој ће објаснити свој родни идентитет и изабрати (или измислити) своје заменице, а понудила је и опцију да се евентуална промена родног идентитета сакрије од родитеља малолетних ученика.

Иако су ђаци у Америци показали забрињавајуће неуспехе на најскоријем националном образовном испиту, ако је веровати водећим америчким медијима, најистакнутији проблем са којим се суочава образовни систем у САД јесте коришћење одговарајућих заменица за децу.

Уколико вам је концепт адекватних заменица стран, ради се о идеји да свако, па и мало дете, треба да одабере и дефинише свој родни идентитет тако што ће изабрати сопствене заменице.

Поред он или она, можете одабрати да будете и "они" или "зи", али и "жаба", "облак", "свећа", "зомби", "цвет" и много тога другог.

На друштвеној мрежи ТикТок постоје профили посебно посвећени тзв. неозаменицама, а видео-снимци који се баве овом темом најчешће имају више милиона прегледа.

Овде, на пример, можете научити како да користите заменицу "жаба":

Како преноси "Фокс њуз", наставница Меди Јунг је на свом вебсајту навела да недоумцу око заменица малолетника решава тако што им даје да попуне упитник.

"Које заменице треба да користимо када говоримо о теби? (ИЗАБЕРИ КОЛИКО ЖЕЛИШ)" и "Да ли је у реду да користимо заменице које сте горе одабрали када разговарамо са вашим родитељима?", само су нека од бројних питања из анкете.

"То што живимо у земљи у којој школе активно гурају децу да промене пол и сакрију то од родитеља је нешто са чиме никада нисам мислила да ћу се суочити као родитељ", рекла је за "Фокс њуз" Кимберли Херман из познате конзервативне адвокатске канцеларије "Саутистерн лигал фаундејшен".

Она је додала да анкете које се спроводе без сагласности родитеља могу представљати кршење закона.

"Анкете попут ове не само да крше закон, већ имају за циљ да одвоје децу од родитеља. Родитељи морају да знају да школе крше савезни закон када питају децу о њиховом емоционалном здрављу, сексуалном идентитету и породичним односима без сагласности родитеља", истакла је правница.

Скривање родних промена од родитеља постало је важна тема за школе широм САД, преносе амерички медији, а удружења просветних радника у тој држави почела су да издају упутства и смернице за учитеље и наставнике како и зашто да користе "исправне заменице".

"Фок њуз" је раније известио да је синдикат америчке федерације наставника "Ренди Веингартен" промовисао метод "карте заменица" како би помогао наставницима да родне промене ученика сакрију од родитеља.

Америчка национална образовна асоцијација (НЕА) овим поводом је објавила текст насловљен "Зашто су заменице важне?"

"Једноставна реч од два, три или четири слова може оснажити некога да преузме власништво над собом и својим идентитетом", каже Милер Лешбрук, "родно флуидан" професор енглеског језика који користи заменице он, она и они, односно "идентификује се са различитим родним идентитетима у различитим временима", пише НАЕ.

Лашбрук и његов колега организовали су и курс за просветне раднике на тему коришћења исправних заменица за децу. 

Како открива НАЕ, све већи број просветних радника жели да похађа овакве обуке и "друге ЛГБТ тренинге".

Расправа око заменица је потекла са енглеског говорног подручја, али се преко интернета проширила и на ову страну Атлантика, а сада се намеће и говорницима других језика у којима неки од ових принципа имају још мање смисла.

image