Економија

Европа ће дуги низ година имати проблем са инфлацијом

На раст цена у еврозони највише утиче раст цена енергената
Европа ће дуги низ година имати проблем са инфлацијомwww.globallookpress.com © www.imago-images.de/IMAGO

Инфлација у еврозони је можда достигла врхунац, али ће опадати тако споро да би могле да прођу године пре него што се врати на циљ Европске централне банке од два одсто, пише Ројтерс.

Инфлација је у октобру достигла 10,6 одсто, након чега је прошлог месеца пала на 10 процената, међутим то је и даље пет пута више од циља ЕЦБ, напомиње агенција.

И поред тога што је незапосленост на рекордно ниском нивоу, а плате расту, цене енергената у еврозони су и даље високе, што подстиче укупни раст цена.

У међувремену, рецесија за коју се очекивало да ће ублажити инфлаторне притиске, сада се показује блажом него што се то раније мислило.

Све то сугерише да ће се инфлација полако повући са рекордно високих нивоа у првим месецима 2023. године, при чему ће и даље остати висока.

"Инфлација ће врхунац највероватније достићи средином 2023. године, након чега ће полако опадати", каже економиста Комерцбанке Кристоф Вајл за Ројтерс и додаје да је у овом контексту циљ ЕЦБ да врати стопу инфлације на нешто мање од два одсто.

Међутим, прогнозе Европске централне банке показују да ће инфлација у еврозони пасти испод два одсто тек 2025. године, закључује агенција.

image