Свет

Турска поново прети: Уколико се не повучете, учинићемо све што је неопходно

Нови сукоб Турске и Грчке око егејских оствра, Атина и Анкара размениле оштре речи
Турска поново прети: Уколико се не повучете, учинићемо све што је неопходноwww.globallookpress.com © Sha Dati

Турска је упозорила Грчку да престане са милитаризацијом острва у Егејском мору, а уколико до тога не дође Анкара ће "урадити оно што је неопходно".

"Или ће Грчка направити корак уназад и поштовати споразуме, или ћемо ми учинити оно што је неопходно", изјавио је турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу, преноси Турска радио-телевизијска корпорација (ТРТ).

"Наставићемо да предузимамо неопходне кораке, укључујући у оквиру међународних организација, али и на терену", рекао је турски министар.

Грчка војска недавно је спровела војне вежбе на егејским острвима Родос и Лезбос, које се налази недалеко од турске обале. Анкара тврди да су та острва демилитаризована у складу са међународним правом, као и да Грчка на њима не би смела да распоређује своје наоружање и војне снаге.

Атина одговара да она своја острва само брани од потенцијалног турског напада, у исто време оптужујући Турску да држи значајне војне снаге на својим западним обалама, недалеко од грчких острва, преноси АП.

Чавушоглу тврди да су ова острва, која су постала део Грчке у складу са споразумима из Лозане и Париза, њој дата под условом да буду демилитаризована, као и да је Грчка "директно прекршила" ова два документа. Грчка је своје оружје на острвима распоредила и поред њиховог демилитаризованог статуса, што значи да они "не желе мир", рекао је турски министар.

Са друге стране, Грчка негира ове оптужбе и тврди да у потпуности поштује своје међународне обавезе, додајући да Атина не провоцира свог суседа нити гомила трупе на његовим обалама.

"Незамисливо је оптужити Грчку за подизање тензија у Егејском мору, када је Турска та која доводи у питање и сам грчки суверенитет на егејским острвима", рекао је грчки премијер Кирјакос Мицотакис, преноси "Политико".

Иако су обе државе чланице НАТО-а, Грчка и Турска се већ деценијама имају низ билатералних сукоба, укључујући неслагања око поморских граница, ексклузивних економских зона и питања Кипра.

image