Русија

Руска мисија при УН: Кијев се игра са животима Украјинаца и Европљана нападајући Запорошку нуклеарку

САД и њихови савезници настављају да игноришу дешавања и не журе да уразуме режим Владимира Зеленског, поручила је Наталија Кармазинскаја
Руска мисија при УН: Кијев се игра са животима Украјинаца и Европљана нападајући Запорошку нуклеаркуwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Руска представница у УН Наталија Кармазинскаја изјавила је да се украјински председник Владимир Зеленски игра са животима Украјинаца и Европљана дајући наређења за напад на Запорошку нуклеарку, преносе "РИА Новости".

"Релевантне информације смо дистрибуирали као званичне документе Савета безбедности и Генералне скупштине УН. Међутим, САД и њихови савезници настављају да игноришу оно што се дешава и не журе да уразуме режим Владимира Зеленског, који се игра са животима не само његове земље, већ и целог европског континента", упозорила је Кармазинскаја.

Према њеним речима, "главна претња безбедности електране је гранатирање од стране Оружаних снага Украјине које и даље траје, као и да се последњи напад десио 19. и 20. новембра".

Представница Русије је додала да је Москва учинила све што је потребно да се мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Запорошкој нуклеарки одржи и изведе што ефикасније у безбедним условима, упркос провокацијама које организује украјинска влада.

"После посете станици, генерални директор ИАЕА је покренуо иницијативу да се око станице створи оперативна и физичка заштитна зона нуклеарне безбедности, чији је главни циљ спречавање претњи по станицу које произилазе из напада украјинске војске", приметила је Карамзинскаја.

Истовремено је истакла да Русија подржава идеју стварања безбедносне зоне око нуклеарке.

"У принципу, подржавамо ову иницијативу. Али потребно је да се договоримо о параметрима ове зоне како то не би довело до смањења степена њене заштите и повећања претње од терористичких аката", закључила је Кармазинскаја.

Запорошка нуклеарна електрана се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаном капацитету. Од марта је чува руска војска, што је, како су објаснили у руском Министарству спољних послова, неопходно да би се спречило цурење нуклеарних и радиоактивних материјала. Истовремено, Оружане снаге Украјине редовно гранатирају станицу и град Енергодар.

image