Свет

Бивши званичник ЦИА: Украјина покушава да увуче Америку и НАТО у рат

Напади дроновима на руске аеродроме у складу су са понашањем Кијева, сматра Филип Џиралди
Бивши званичник ЦИА: Украјина покушава да увуче Америку и НАТО у рат© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Украјински председник Владимир Зеленски тражи начин да директно укључи САД и НАТО у сукоб, рекао је бивши официр ЦИА Филип Џиралди навевши као пример те тактике нападе дроновима у понедељак на два аеродрома у Русији.

"Ово је, по мом мишљењу, био јасан покушај Зеленског да ескалира рат", рекао је Џиралди за РТ. "Он је то покушао да уради са пројектилом који је, вероватно, био погрешно усмерен и који је завршио у Пољској и убио двоје људи. Он је то чак форсирао и рекао да НАТО сада мора да интервенише. Ово би могао бити још један покушај да се, да тако кажемо, промовише ескалација од стране Руса која би се евентуално могла протумачити као опасност за Пољску, опасност за трупе у Пољској, такве ствари. Ово је игра која се игра."

Пројектил који је прошлог месеца погодио село Прзеводов брзо је идентификован као украјински, али је Зеленски наставио да инсистира на супротном наредних неколико дана, све док га Варшава и Вашингтон нису ућуткали.

Џиралди је рекао да присуство америчких војника у Пољској, којих има око 40.000 војника, ствара "велики потенцијал за несреће" и неспоразуме, напомињући да би Русија одмах знала ако би покушали да пређу границу.

У понедељак ујутру, две беспилотне летелице усмерене су на аеродром Дјагиљево у Рјазањској области и на аеродром Енгелс у Саратовској области, више од 500 километара од најближе територије под контролом Украјине. Три руска војника су погинула, а неколико је повређено, али напад није пореметио стратешки напад авијације на украјинску логистику касније током дана, саопштило је Министарство одбране у Москви.

"Читава сврха овога је опет политичка", рекао је Џиралди о нападу. "То је ескалација процеса како би Русија – барем се тако надају Зеленски и његови саветници, од којих су многи вероватно Американци – заузврат урадила нешто што је заиста глупо и провокативно, а то ће изазвати реакцију НАТО-а и САД коју је Зеленски жели да види. Уверен сам да је то оно на шта он игра."

Велико питање, додао је Џиралди, је да ли су америчка војска и Бела кућа унапред знали за напад, "и ако јесу, да ли су га одобрили?"

САД инсистирају да нису страна у сукобу у Украјини, али је председник Џозеф Бајден рекао да ће подржавати Кијев оружјем и новцем "колико год буде потребно" како би победио Русију на бојном пољу.

image