Свет

Маск отпустио високог званичника "Твитера" повезаног са ФБИ

Званичник "Твитера" отпуштен после низа контроверзи
Маск отпустио високог званичника "Твитера" повезаног са ФБИwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Главни адвокат "Твитера" је "напустио" компанију у уторак, након открића да је покушао да спречи објављивање докумената о улози друштвене мреже у цензури пред изборе у САД 2020. Пре него што се запослио у "Твитеру", Џим Бејкер је био генерални саветник ФБИ, где је био умешан у више контроверзи.

"У јеку забринутости око могуће улоге Бејкера у сузбијању информација важних за јавни дијалог, он је данас напустио Твитер, поручио је директор компаније Илон Маск.

Убрзо након тога, новинар Мет Таиби – који је прошлог петка објавио прву серију "Твитер фајлова" – открио је да је Бејкер био укључен у "проверу" тих докумената и ефикасно обуставио објављивање следеће серије, без Масковог знања.

Бејкер је ангажован у јуну 2020. као заменик Виџаје Гадее – једног од првих директора које је Маск отпустио након куповине компаније у октобру. Документи објављени прошле недеље показали су да је играо главну улогу у цензурисању чињенично тачне приче "Њујорк поста" о садржају лаптопа председниковог сина Хантера Бајдена уочи председничких избора 2020.

Бела кућа одбацила је открића која је Таиби објавио као "скретање пажње", док је већина великих америчких медија то подвела под "ситницу".

Као званичник ФБИ, Бејкер је директно учествовао у подношењу захтева за издавање налога за шпијунирање председничке кампање Доналда Трампа, на основу фиктивног "Стил досијеа" који је садржао оптужбе о наводној корупцији и сарадњи Трампове кампање и Москве.

Бејкер је такође блиско сарађивао са директором Џејмсом Комијем, који је новинарима дотурио тај досије и именовао Роберта Милера за специјалног саветника задуженог за испитивање наводне умешаности Русије у изборе у САД 2016.

Демократски оперативац Мајкл Сусман искористио је касније Бејкера да приволи ФБИ да испита лажну тврдњу о повезаности Трампа и руске Алфа банке.

Након што је 2018. напустио ФБИ, Бејкера је ангажовао "Брукингс", истраживачки центар из Вашингтона чији је истраживач Игор Данченко био Стилов примарни подизвор. На крају је завршио у "Твитеру", помажући у сузбијању приче која је могла да помогне Трампу да буде поново изабран - а затим је то покушао да прикрије.

image