Србија и Балкан

Европа признала грешку: (Више) не тражи од ЦГ и Северне Македоније да издају визе за тзв. Косово

ЕК истакла да нису променили став у вези с либерализацијом виза за "Косово" и да подржавају слободно кретање грађана као приоритет
Европа признала грешку: (Више) не тражи од ЦГ и Северне Македоније да издају визе за тзв. Косовоwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck

Европска комисија је у свом извештају о механизму за сусепнзију виза за Западни Балкан од земаља региона затражила усклађивање са визним режимом ЕУ, а у првој, објављеној верзији, међу земљама којима треба увести визу било је и Косово.

Европска комисија данас је признала да је направила грешку у „петом извештају о механизму за суспензију виза за Западни Балкан“, у којем се управо од Северне Македоније и Црне Горе захтева увођење визе грађанима са Косова.

Извештај је био брзо повучен и постављена је нова, исправљена верзија у којој се више не помиње увођење виза за Косово.

"Ми потпуно подржавамо слободно кретање на Западном Балкану. Комисија такође подржава либерализацију визног режима за Косово као приоритет“, изјавила је портпаролка за унутрашње послове у Европској комисији Анита Хипер .
Она је додала да ће грешка у извештају бити корегирана, али није није објаснила како и зашто је дошло до те грешке.
То је потврдио и портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

"Могу да потврдим да нема никакве промене у ставовима Европске комисије и ми подржавамо слободу кретања у региону", рекао је он.

Званичници Европске комисије 6. децембра на конференцији за новинаре признали су да су грешком тражили од земаља Западног Балкана да издају визе за тзв. Косово.

ЕК је истакла да нису променили став у вези с либерализацијом виза за "Косово" и да подржавају слободно кретање грађана као приоритет.

"Ми потпуно подржавамо слободно кретање на Западном Балкану. Комисија такође подржава либерализацију визног режима за 'Косово' као приоритет", изјавила је портпаролка за унутрашње послове у Европској комисији Анита Хипер.

У извештају се када је реч о земљама Западног Балкана наводи потреба да усклади визну политику са ЕУ у односу на трећих земаља са којима Унија нема безвизни режим, посебно оних које представљају ризик ирегуларне миграције или безбедности", стоји у извештају.

Комисија је, када је реч о Србији, навела да тренутно грађани Јерменије, Азербејџана, Бахрајна, Белорусије, Боливије, Кине, Кубе, Гвинеје Бисао, Индије, Индонезије, Јамајке, Киргистана, Кувајта, Казахстана, Монголије, Омана, Катара, Русије, Суринама, али и Турске могу ући без визе, али не и у ЕУ и констатовала да овај проблем мора бити приоритет за Србију.

У извештају се наводи да су држављани Бурундија, Туниса, Индије, Кубе и Турске ове године долазили у Србију и настављали "ирегуларна путовања ка државама чланицама дуж западнобалканске миграционе руте".

Комисија додаје да "усклађивање визне политике са ЕУ доприноси добром функционисању безвизног режима ових партнера са ЕУ".

Србија је 20. октобра обавестила Комисију да је усвојила одлуку којом се успоставља виза за држављане Бурундија и Туниса и обавезала се да ће се даље усаглашавати са листом трећих земаља чији држављани морају имати визу за улазак у ЕУ.

Комисија наводи да се Србија сагласила да успостави виза за држављане Индије до краја ове године, и наводи да "очекује даље усклађивање виза у складу са обавезама".

На првој листи земаља којима државе Западног Балкана морају увести визу налазило се Косово.

Иначе земље Западног Балкана су, на недавном Самиту Берлинског процеса, потписале споразум којим је омогућено путовање регионом само уз личну карту, што важи и за Косово.

image