У Украјини хапсе митрополита који има 400 деце

За свој неуморни рад митрополит Лонгин је 2008. званично добио титулу Хероја Украјине. Али сада је тај херој на мети као државни непријатељ, због "подстицања верског непријатељства"
У Украјини хапсе митрополита који има 400 деце

Да ли се уопште могу сагледати границе трагичних последица које је покренуо поступак неканонског давања аутокефалности расколничкој цркви у Украјини, од стране Цариградског патријарха Вартоломеја Првог. Више је него очигледно да су најмоћнији западни верски, политички и обавештајни центри моћи извршили притисак на Цариградску патријаршију да учини овај неканонски потез. Несумњиво да јe питање аутокефалности одавно изашло из оквира црквених канона, и постало "пар екселанс" једно од најважнијих геополитичких питања. На тај начин су политички кругови западних центара моћи, у првом реду Стејт департмент и ЦИА, покушали да разједине православни свет, превасходно водећи рачуна о слабљењу моћи и утицаја Руске православне цркве.

Нажалост, тамна страна ове приче скрива судбине "малих људи" као и ломове које су преживљавали у својим дечјим душама, о чему рушитељи канонског поретка Православне цркве као ни геостратези нису водили рачуна, нити их је то уопште интересовало.

Један од таквих примера се догодио 21. маја 2023. када је митрополит банченски Лонгин Жар био позван на саслушање у Черновидску полицијску управу, уз образложење да је против њега покренут кривични поступак по члану 161. Кривичног законика Украјине, зато што је на литургијама "омаловажавајуће говорио" о неканонској Православној цркви Украјине што је по наведеном члану закона окарактерисано као "изазивање међуверске мржње". Митрополит је наводно тиме повредио верска осећања грађана, и изазвао заоштравање унутрашње ситуације у региону.

"Не осуђујте нашег оца"

У званичном саопштењу се каже да ће суд да донесе "меру забране" за митрополита Лонгина, не наводећи у ком временском року. То нас наводи на закључак да је више него јасно да би украјински правосудни систем могао да пролонгира доношење одлуке о његовом "кажњавању", с обзиром на то да је прошло више од месец дана од када је митрополит саслушан, као и да је реч о неупоредиво сложенијем и специфичнијем поступку него што би био случај са било којим другим епископом или грађанином Украјине.

Ствар је деликатна управо због чињенице што је митрополит Лонгин отац 400 деце.

Драматично изгледа апел који су сирочад упутила председнику Украјине Владимиру Зеленском за окончање прогона митрополита Лонгина, који је објавио Савез православних новинара под насловом "Не осуђујте нашег оца".

"Ми, деца великог човека, митрополита бенчанског Лонгина, обраћамо се вама са молбом – спасите нашег тату. Не осуђујте га! Наш тата чини много доброг за нас. Храни нас, даје нам да попијемо и поједемо све што нам је потребно. И што је најважније, он нам пружа љубав. Он нас учи да волимо Бога, људе и своју отаџбину Украјину", пише у апелу многобројне деце митрополита Лонгина, и додаје: "Клањамо вам се и молимо, молимо – не дирајте нашег тату. Ми га волимо. За нас је он заштита, подршка и љубав. Он је нешто најдрагоценије што имамо у овом животу."

За свој неуморни рад митрополит Лонгин је 2008. званично добио титулу Хероја Украјине. Али сада је тај херој на мети као државни непријатељ, због "подстицања верског непријатељства" – иста оптужба каква је подигнута и против неколико других архијереја.

Tатика

Пре много година, 1992. док је још био јеромонах Черновидске епархије Украјинске православне цркве Московске патријаршије, отац Лонгин Жар је довео дечака Вању у манастир који је основао у част Вазнесења Господњег. Тада је у манастиру постојао само један храм.

Вањичка је био веома слабо и болесно дете, са церебралном парализом из Черновидског сиротишта. Отац Лонгин га је усвојио а онда је усвојио још једно дете, па још једно. Године 1994. је већ био отац двадесетдеветоро деце, а онда, када су понестале странице у пасошу где се уносе подаци о усвојеној деци, отац Лонгин је формализовао старатељство.

У почетку се на територији манастира налазило сиротиште за сву ову децу која су митрополита звали "татика", што у преводу са молдавског значи тата. Међутим, касније је одлучено да се изграде посебне зграде за децу, па је тако изникло дечје сиротиште у селу Молница.

И мора се рећи да ово није само сиротиште, већ прави рај из бајке, у коме деца живе у одличним условима, и о њима брине више од 100 особа, које укључују монахиње, висококвалификоване учитеље као и лекаре. Фактички, деци је обезбеђено све што је потребно, од лепих и пространих соба, до рачунарских часова и игралишта.

Дирљиве слике

Штавише, пошто је митрополит Лонгин отац ове деце, он наставља да их издржава чак и пошто су довољно одрасли, када би могли да напусте сиротиште. Дирљиве су слике како се митрополит Лонгин брине о њима, заправо као да су његова деца, припрема их за образовне установе, издржава финансијски, брине о становању, па чак и женидби и удаји, односно, ради све што треба да раде добри и нормални родитељи.

Међутим, многа деца не могу да напусте сиротиште, јер међу синовима и кћерима овог племенитог великодостојника УПЦ, има оних који немају екстремитете или су болесни од тешких облика церебралне парализе. Очигледно да је овој деци неопходна двадесетчетворочасовна квалификована нега. За сада им митрополит Лонгин са својим помоћницима пружа комплетну услугу.  

Шта ће бити са овом децом ако се, не дај Боже, нешто деси митрополиту? То није тешко погодити. Због горе поменутих геостратешких планова и неканонских поступака цариградског патријарха, у овом тренутку украјинске власти покушавају да створе ситуацију како би постојање канонске Украјинске православне цркве било и физички онемогућено на територији земље. То значи да ће се цркве и манастири једноставно одузимати, или у корист неканонске Православне цркве Украјине или у корист државе, и биће претворени у музеје или складишта хране.

Када је реч о хуманитарним, мисионарским или добротворним пројектима, њихова судбина ће бити тужна и унапред одређена. Речју, биће затворени. На пример, у граду Хмељницки, представници неканонске цркве су уз подршку власти одузели неколико цркава Украјинској православној цркви. Шта су прво "урадили свештеници" Думенкове структуре? Певали су химну Украјине и отворили добротворне мензе при храмовима.

Монах огромног ауторитета

Шта ће онда бити, у таквом случају, са митрополитовом децом, и куда ће они ако њихов татика, њихов татица буде послат у затвор? Они нису потребни држави а још мање Православној цркви Украјине. Њихово издржавање захтева огромна средства.

Митрополит Лонгин је монах, али монах који има огроман ауторитет међу обичним верницима. Када су грађани сазнали да је митрополит позван на саслушање, дошли су да га подрже. Неколико стотина људи је молитвено саосећало са својим архипастиром, стојећи на улици и чекајући га да изађе и исприча шта се дешава...

На крају, можда је ово само освета суровог, крвожедног и сатанистичког Запада за осуду које је митрополит Лонгин изрекао још 2014. на рачун политике светског хегемона, рекавши да "САД уживају у крвопролићу у Украјини". У том контексту је одржао оштру беседу против рата у Украјини и руководства те државе, које је назвао "проклетницима и слугама Сатане". Затим је додао: "Убијено је око 10.000 војника, а њихове мајке не знају да они нису више међу живима. Не занима ме политика, али вам говорим са болом, јер ово није рат против непријатеља, већ међу нама самима. САД желе да виде како православни народи убијају једни друге, док они једу, пију, веселе се, и радују томе што се на светој земљи пролива крв. Они ће платити за ту крв, која се налази на њиховим рукама и одећи. Све је то дело проклете Европе, за коју су нам очеви говорили: 'Не клањајте се зверовима', као и Американцима, који где год да се умешају сеју мржњу и крвопролиће. Сада су се измакли и уживају у проливању крви наших хришћана."

image