УН забринуте због драстичног кршења верских права грађана Украјине

Архијереји и свештенство бројних помесних православних цркава окупили су се у Уједињеним нацијама са циљем оснивања Међународног удружења за људска права цркава против ксенофобије и верске дискриминације
УН забринуте због драстичног кршења верских права грађана УкрајинеGetty © Sean Gallup

У тренутку када се суочавамо са једним од највећих проблема међународне заједнице, као што су стални и све јачи напади на многе аутокефалне православне цркве као и драстична кршења верских права грађана, и то у тренутку када нам светски хегемон – САД, на најгрубљи начин демонстрира своју "надмоћ" и указује на бесмисленост постојања некада значајних и веома важних светских организација, као што су Уједињене нације, архијереји и свештенство бројних помесних православних цркава окупили су се 19. децембра 2023, заједно са бројним невладиним организацијама које имају консултативни статус при УН, са циљем оснивања Међународног удружења за људска права цркава против ксенофобије и верске дискриминације.

Тим поводом је епархија Черкаска (УПЦ МП) издала саопштење да је међународно удружење основано са превасходним циљем да утиче на спречавање и заустављање прогона клирика и лаика канонске Украјинске православне цркве. Другим речима, овај чин представља крик и вапај упућен међународној заједници која би коначно морала да предузме неопходне кораке у складу са међународним законом и актима, у правцу заустављања варварског дивљања и злостављања Украјинске службе безбедности према свештенству и монаштву Кијевско-печерске лавре.

У саопштењу се наводи да Координациони савет Међународног удружења чине: Митрополит черкаски Теодосије (УПЦ, против кога се води судски поступак дуже од годину дана), Митрополит тулчински и брацлавски Јонатан (УПЦ, осуђен на пет година затвора на основу лажне и измишљене оптужбе), Митрополит Вострански Тимотеј (Јерусалимска патријаршија), Архиепископ севастијански Теодосије (Јерусалимска патријаршија), Митрополит берлински и немачки Марко (РОЦЗ), митрополит ловечки Гаврило (Бугарска православна црква), протојереј Дмитро Сидор, настојатељ ужгородског Саборног храма Воздвижења Часног Крста (УПЦ).

У том контексту се додаје да су представници УН више пута изражавали забринутост због кршења права УПЦ, док су верски лидери и активисти за људска права стално позивали украјинске власти и председника Зеленског, да заустави кршење права верника УПЦ и тим поводом се обраћали носиоцима специјалних мандата УН, као што су Високи комесар УН за људска права и Савет УН за људска права.

Говор мржње и насиље

Истине ради, неопходно је истаћи да су представници УН више пута скретали пажњу на критичну ситуацију у вези кршења права верника УПЦ. У том контексту, канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права је 24. марта 2023. објавила извештај о слободи вероисповести у Украјини за период од 1. августа 2022. до 31. јануара 2023. године, у којем се наводе документи бр. 8221, бр. 8262 и бр. 8371 (тзв. закона о "забрани УПЦ"), и изражава забринутост због употребе тзв. "мера безбедности" од стране СБУ против УПЦ.

"СБУ је извршила претрес на многим местима (неке од њих су оквалификовале као "мере безбедности") и то у неколико манастира, канцеларија, образовних установа и других поседа УПЦ у Кијеву, Ривнеу, Житомиру, Ивано-Франковску, Черновцима, Дњепропетровску, Хмељницком, Черкасима, Волињу, Херсонске, Тернопољске, Полтавске и Закарпатске области". У извештају се наводи да су поједини свештеници УПЦ испитивани уз помоћ полиграфа и да су против њих подигнуте најмање три кривичне пријаве, које се односе на "кршење равноправности грађана на основу националне и верске припадности као и задирање у територијални интегритет и неприкосновеност Украјине...".  

У вези тога, канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права наглашава да "OХЦХР (Office of the High Commissioner of Human Rights) изражава забринутост да би поступање државних органа против припадника УПЦ могло да поприми дискриминаторски облик, и с тим у вези подсећа на потребу да све особе које се суочавају са кривичним пријавама, морају да уживају пун спектар права на правично суђење".

Када је реч о извештају "Преглед стања људских права у Украјини", за период од 1. фебруара до 30. априла 2023., УН ОХЦХР бележи раст "говора мржње" и насиља над Украјинском православном црквом, у документу у коме се наводи да су током 2023. градски и регионални савети области Хмељницки, Ривне и Волин забранили активности УПЦ на својим територијама, након што су то претходно учинили регионални савети Лавовске, Житомирске, Виницке и Тернопољске области, иако је таква забрана ван надлежности локалних комитета. Многи месни одбори су се такође пријавили за раскид уговора о закупу тзв. државне имовине са УПЦ (реч је о земљишту на коме се налазе сакрални објекти УПЦ а које су совјетске комунистичке власти декретом одузеле и као новог власника уписале државу). У извештају се наводе и друге "мере против Украјинске православне цркве", као што су претреси богомоља и других објеката УПЦ, пријаве о "сумњивим" свештеницима и њиховом стављању у кућни притвор, ситуацију са присилним исељењем монаха из Кијевско-печерске лавре.

Такође је и ХРММУ (Human Rights Monitoring Mission in Ukraine) изразио забринутост да би "кумулативни ефекат владиних акција против УПЦ могао да буде третиран дискриминаторским".

С тим у вези је помоћник генералног секретара Канцеларије високог комесара Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) Илзе Брендс Керис 17. новембра 2023. изнела критичке примедбе на усвајање првог представљања дискриминаторског нацрта закона 8371. од стране украјинског Парламента (Врховне Раде).

Болни проблеми

Сијасет болних и теших проблема како за УПЦ МП тако и целу православну цркву, појавио се од момента када је цариградски патријарх Вартоломеј дао тобожњу аутокефалност расколничкој творевини у служби укрофашизма, такозваној Православној цркви Украјине (ПЦУ). Од тада не престаје да тече крв православних, верних канонском предању и истини, тј. крв верника Украјинске православне цркве Московске патријаршије, на чијем је челу митрополит Онуфрије. Иако су епископи канонске цркве учинили све да докажу оданост украјинској држави, Зеленског и његове русофобе ништа не спречава да гоне епископе и свештенство УПЦ, да их проглашавају издајницима и окупаторима и стављају ван закона. Несумњиво да се крв лије због неканонског деловања Вартоломеја Првог, који се више понаша као фараон него као цариградски патријарх који треба да буде само Primus Inter Pares – Први међу једнакима у православној цркви.

Иначе, славна Цариградска патријаршија која је на челу имала свеце попут Светог Григорија Богослова, Јована Златоуста и Фотија Великог, увек је била поштована међу православним Словенима, који не заборављају ни светог Кирила и Методија што нам их је Цариград послао на благослов за српску аутокефалију, коју је добио Свети Сава, као ни остала добра дела учињена у љубави црквеној.

Грци су, увек то имајмо на уму, наша православне браћа, док је Вартоломеј, преузео надлежности које му по канонима православне цркве не припадају, да сам доноси одлуке и да их једнострано реализује, под утицајем западних политичких и обавештајних центара моћи.

image