Прикривање Путинових упозорења: Како западни медији лажима и самоцензуром распирују рат

Пристрасним извeштавањем и ускраћивањем кључних информација, западни медији и новинари постају саучесници у потпиривању рата. Иако русофобију и мржњу према Русији и лажи којима трују јавност правдају високим моралним принципима, они су заправо ратни злочинци

"Ако Запад дозволи Украјини да нападне руску територију ракетама дугог домета, то ће значити да је НАТО ушао у рат са Русијом, рекао је руски председник Владимир Путин. Кијев сматра да Русија користи оклевање његових западних савезника". Овако је словеначка јавна РТВ објаснила најновије заоштравање и ново гажење "руских црвених линија" од стране Запада.

Државни медиј је уз то штуро додао још две Путинове реченице, након чега је уследило објашњење: "У Кијеву већ дуже време настоје да убеде савезнике да укину ограничења за употребу ракета дугог домета, које је Украјини испоручио Запад. Тако би украјинска војска могла да нападне и циљеве дубље на руској територији и можда успешније спречи руске нападе." Наведени извештај је посебно индикативан јер се ради о кључном, одлучујућем тренутку америчког прокси рата против Русије.

Руски председник је јасно ставио до знања шта је causus belli, окидач за почетак директног сукоба између НАТО блока и Русије. Могуће је, мада не и неизбежно, да би нас таква бахатост Колективног запада увела у Трећи светски рат. Зато је важно да сви разумемо не само ШТА ће се десити, већ и ЗАШТО ће се то догодити.

Кучне тачке

Попут својих сатрапа са Запада, и словеначки медији следе неписано "правило" западне цензуре да на та питања не дају никакав одговор. Или пишу и објављују – лажи. Као што се види из горњих цитата, водећи медији унутар Европске уније додатно оправдавају "украјинске нападе" дубоко у залеђу Русије, позивајући се на неуверљиву процену да би ти напади могли да промене ток рата.

Али ни то није најгоре. Најгоре у конкретном случају јесте да јасно видимо како функционишу западна пропаганда и цензура. Извештај поменут у уводу је наиме дело словеначке "државне" агенције СТА, чије једностране вести без зазора и критичког промишљања преносе сви други медији, понекад само са незнатно измењеним насловима, од електронског портала СиОЛ до љубљанског "Дневника". У свим тим медијима, који црпе из једног извора, као што се СТА напаја искључиво из западних новинских агенција – недостају кључне реченице из Путиновог говора.

Посреди су објашњења руског председника ЗАШТО се такозвана "употреба западног оружја за напад на циљеве дубоко у Русији" битно разликује од свега што смо до сада видели. И због чега ће Русија морати да одговори.

"Покушавају да замене појмове, јер не говоримо о 'дозволи' или 'забрани' кијевском режиму да удари на руску територију. [Кијев] то већ ради помоћу дронова и других средстава. Али када говоримо о употреби прецизног оружја дугог домета западне производње, то је сасвим друга ствар", рекао је Путин у интервјуу за руску телевизију.

"То сам већ поменуо, и сви стручњаци ће потврдити, како код нас, тако и на Западу, да украјинска војска није способна да [самостално] изводи нападе користећи западне савремене прецизне системе великог домета. Они нису способни за то. То је могуће само уз коришћење обавештајних података са сателита које Украјина нема. Ти подаци су доступни само преко сателита Европске уније или Сједињених држава, дакле сателита НАТО-а. То је прва тачка", рекао је Путин.

"Друга и ништа мање важна, можда кључна тачка је да само војници НАТО-а могу да управљају летом тих ракетних система. Украјински војници то не могу да ураде. Дакле, овде се не ради о томе да ли да се дозволи украјинском режиму да удари на Русију користећи ово оружје, већ о одлуци да ли су земље НАТО-а директно укључене у војни сукоб или не. Ако се таква одлука донесе, она неће ништа значити без директног учешћа земаља НАТО-а, Сједињених Држава, европских земаља, то би представљало њихово директно учешће, а то ће, наравно, променити суштину, саму природу сукоба. Земље НАТО-а, САД и европске земље су у том случају у рату са Русијом, а ако је то тако, имајући у виду промену саме природе сукоба, донећемо одговарајуће одлуке на основу претњи са којима будемо суочени", рекао је руски председник.

Намерна цензура

Путинови коментари уследили су после опаски америчког председника Џозефа Бајдена да Вашингтон "разматра" хоће ли формално дозволити Кијеву да користи системе дугог домета произведене у Америци за нападе на циљеве дубоко у Русији. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је потом током посете Кијеву наговестио да би САД могле да промене свој актуелни став, рекавши да је Вашингтон био спреман да то учини "већ од првог дана" сукоба и "да ће то наставити да чини" и у промењеним околностима.

У међувремену су и британски медији јавили да је Лондон испод жита већ одобрио употребу крстарећих ракета "сторм шедоу" за нападе на Русију.

Да све буде горе, о свему овоме и потезима који ће највероватније довести до промене руске доктрине употребе нуклеарног оружја – у западним медијима се извештава очигледно и намерно цензурисано.

Практично у свим извештајима, од Ројтерса до АФП-а (и подложних словеначких медија), цитирање Путинове изјаве одсечено је на месту где руски председник објашњава да ће нападе "далекометним" оружјем заправо изводити војници НАТО блока. И да су то, дакле, напади НАТО алијансе, а не Украјине.

Све то представља велико америчко одступање од Бајденове изјаве из маја 2022. да Вашингтон Кијеву неће "слати ракетне системе који могу да погоде Русију". Бела кућа је у међувремену постепено мењала курс, прво снабдевајући Украјину офанзивним системима, да би у мају ове године тихо дозволила Кијеву да их користи за нападе на циљеве у Русији.

Познато је и да украјинска војска користи оружје које је обезбедио НАТО, укључујући и терористичке нападе на цивилну инфраструктуру и стамбена насеља у руралним и урбаним областима Донбаса, Запорожја и Крима.

Тако смо се обрели у ситуацији у којој се НАТО савезници спремају да својим оружјем и сателитима директно нападну циљеве дубоко у Русији, највећој нуклеарној сили на свету, а словеначки медији, по угледу на западне, то заташкавају.

Тамо где је истина

Илон Муск је био у праву када је недавно упозорио да дезинформације нису објављивање само лажних вести, већ и необјављивање важних, тачних вести. Да је потребно говорити "истину, само истину и голу истину" – гласи реченица коју често чујемо у западним филмовима; али када су посреди стварни догађаји и новинарски рад западних медија – видимо да је на делу сасвим друга прича.

Тамо где је истина, и то цела истина, изузетно важна да би западна јавност схватила ЗАШТО ће се нешто десити, западни медији су оманули. Напротив, радије обмањују, морализују и оправдавају све опасније потезе неодговорних политичара.

Систематско изостављање кључних података који омогућавају разумевање рата и деловања зараћених страна је, наравно, неопходно због манипулисања јавним мњењем. Истој сврси служе и забране многих руских медија на Западу.

Али то не ослобађа кривице новинаре који раде у западним медијима. До истине могу да дођу уз само неколико кликова на интернету, или, у најгорем случају, инсталирањем ВПН програма помоћу којих се лако може заобићи цензура западних земаља. Пристрасним извештавањем и ускраћивањем кључних информација, западни медији и новинари постају саучесници у потпиривању рата. Иако русофобију и мржњу према Русији и лажи којима трују јавност правдају високим моралним принципима, они су заправо ратни злочинци који цео свет воде у све гори, можда и термонуклеарни рат.