Сторми за председника

Ен-Би-Си је у јеку председничке кампање, на свом стриминг сервису Хулу избацио документарац о глумици из индустрије филмова за одрасле, у којем је представљају као прворазредну феминистичку икону и као "једину особу у Америци која у сваком тренутку сме Трампу да изађе на црту"
Сторми за председникаGetty © Nordin Catic

Катастрофалан наступ Џозефа Бајдена током председничке дебате изазвао је прави потрес међу америчким демократама. Увоштени и збуњени Бајден, стакластог погледа и шапутавог гласа, деловао је потпуно погубљено док се мучио да одговори на питања модератора, а међу бисере вечери, поред чињенице да се хвалио да је "победио" систем здравствене заштите, свакако спада и тренутак када је актуелни председник САД очигледно помешао тему илегалне имиграције и абортуса па је, уместо о законском прекиду трудноће и фамозној пресуди Врховног суда из 1973. у случају Роу против Вејда, почео да неповезано прича о женама које су убили и силовали мигранти.

Бајденове когнитивне способности и физичко стање довођени су у питање још и пре почетка његовог председничког мандата, било је ту много трагикомичних лапсуса и бламантних посртања у јавности током ове три и по године, што је временом прерасло у једну готово симпатичну шалу која се понавља и на неки уврнути начин потврђује снагу америчког система да функционише упркос таквом неспособном вођи, али су сада и највећи симпатизери и апологете времешног политичара из редова демократа постали свесни колико је заправо стање критично.

Иако је прес служба Беле куће издала званично саопштење којим се лош наступ председника објашњава прехладом и џет-легом (изазваним наводно путовањем у Европу, које се окончало недељу дана пре дебате), више је него очигледно да је Бајден у таквом менталном и физичком стању да не може да се брине сам о себи, а камоли да предводи нуклеарну супер-силу која претендује на статус светског хегемона, поготово у тренутку када је та позиција озбиљно угрожена.

Када дођете у ситуацију да на Си-Ен-Ену гледате емисије у којима се Бајденов наступ негативно пореди са Путиновим интервјуом код Такера Карлсона, када је руски председник читавих сат времена прецизно и концентрисано држао лекцију из историје о околностима које су довеле до руско-украјинског сукоба, онда знате да је враг однео шалу и да је паника завладала у свим испоставама естаблишмента.

Deus ex machina

Како су председнички избори за мање од четири месеца, а Бајденове психо-физичке перформансе тешко да могу чудесно да се битно поправе у 82. години, све су гласнији појединци из редова Демократске странке који траже од председника да се повуче из трке и да препусти номинацију неком другом демократи.

Најприродније би било да то буде његова потпредседница Камала Харис, али се ова манекенка мултикултуралности и бивша јавна тужитељка из Калифорније по анкетама и истраживањима јавног мњења још лошије котира од Бајдена, чак и у оваквом нарушеном стању, а врх Демократске странка сматра да би се, у случају њене номинације, поновио сценарио Хилари Клинтон када су многи Американци гласали за Трампа само зато што нису желели жену за председника.

Међу могућим Бајденовим заменама помињу се и гувернери Калифорније и Илиноиса, Гавин Њусом и Џеј Би Прицкер, али је питање да ли има довољно времена да се овим кандидатима довољно подигне медијска препознатљивост и репутација на националном нивоу.

Неки чак призивају бившу прву даму Мишел Обаму као deus ex machina кандидата, но то су више регресивне фантазије холивудске елите о жељи за повратком у Обамину либералну Недођију него неко озбиљно решење које има било какве шансе за успех против захукталог Трампа, који тренутно води са двоцифреном разликом.

Право решење

А можда се на крају испостави да је право решење све време било испред носа. И да је, у сваком смислу, идеолошки и морално проверено, јер је у рату са Трампом већ дуги низ година. Име тог идеалног кандидата из сенке је Стефани Клифорд, али је познатија по уметничком псеудониму Сторми Денијелс, по занимању је егзотична плесачица и порно глумица, а славу је стекла тиме што је наводно имала сексуалне односе са Трампом 2006. године, док је он још био само бизнисмен и ријалити водитељ, након чега је, десет година касније, од његовог адвоката Мајкла Коена примила 130.000 долара да о том догађају не говори како не би угрозила Трампову председничку кампању.

Тај новац је, по свему судећи, био из неких илегалних фондова који су приказани као трошкови кампање што је дало повод присталицама демократама у америчком правосуђу да кривично гоне бившег председника због којег је Трамп проглашен кривим за давање лажног исказа и злоупотребу средстава за кампању крајем маја, док се изрицање казне очекује ових дана.

Нимало случајно, медијски конгломерат Ен-Би-Си је баш ове године, у јеку председничке кампање, на свом стриминг сервису Хулу избацио инспиративан документарац о овој глумици из индустрије филмова за одрасле, у којем је представљају као прворазредну феминистичку икону и као "једину особу у Америци која у сваком тренутку сме Трампу да изађе на црту".

За прса испред конкуренције

У овој модерној хагиографији можемо сазнати како је Сторми одрасла у сиромаштву у Луизијани, како ју је злостављао неидентификовани суседа када је имала само девет година, како је почела да се скида за новац још док је била у средњој школи, како је непланирано ушла у свет тврде порнографије и, што је најважније, како је завршила у Трамповој хотелској соби у јулу 2006. током једног голф турнира на коме је покушавала да наговори Трампа да је убаци у његов тада мегапопуларни ријалити шоу "Шегрт".

Иако је очигледно да се радило о добровољној трансакцији између две одрасле особе у којој свака страна рачуна на неку корист (у Трамповом случају пожудно уживање у хируршки напумпаном телу пожељне младе жене, а у њеном напредак у каријери и финансијска добит), редитељ филма Сара Гибсон све време, сугестивном и манипулативном употребом камере и музике, настоји да догађај прикаже као силовање из me too жанра.

Како би од саучесника направила жртву, Гибсонова акценат ставља на тешко детињство и претње које Сторми свакодневно добија, на огромне дугове које има према Трампу јер је изгубила све грађанске парнице које је имала са њим, али и на заиста шокантну и надасве неправедну чињеницу да ју је муж оставио и одузео јој старатељство над малолетном ћерком, јер га је варала са другим порно глумцима са којима је ишла на стриптиз турнеје док је покушавала да уновчи славу коју је добила на конто афере са Трампом.

Мало помало, док боље упознајемо госпођу Данијелс, заиста се пред нашим очима оцртава морални портрет идеалног кандидата за номинацију демократа, а, што да не, и за будућег председника Америке.

Може се слободно рећи, без икаквог трага ироније, да је Сторми за прса испред конкуренције. Свакако да је живахнија и ментално оштрија од Бајдена, а вероватно је и чеднија и поштенија од Камале. Њена чувена италијанска колегиница Ћићолина својевремено је догурала до италијанског парламента, али Америка је увек била спремна да храбро иде испред свих и да помера границе пристојности и неукуса. Зато кажем и апелујем - Сторми за председника!

image