Трамп, Толкин и ЦИА

Кандидовање Венса за Трамповог потпредседника досад је најјачи контраударац војнообавештајне америчке империје свему за шта се људи окупљени у МАГА покрету залажу
Трамп, Толкин и ЦИА© AP Photo/Alex Brandon

Не треба замерати "Србима свим и свуда" што у Трампу виде каубоја који ће ласом јурити клинтонистичке зомбије по Ленглију и приводити их правди достојној Краљевића Марка. Најзад, американизација у српском народу је толико српски феномен, да чак и "америчка мека моћ у Србији ради на корист Русије", како закључује филозоф и колумниста РТ Балкан Никола Танасић.

Срби воле Америку из холивудског имагинаријума, таман колико не подносе Америку која нам шаље прокураторе, окупира Косово и Метохију, сатире Српску и "испира" српство у Црној Гори. Чини се да је Трамп маскота прве, а Бајден оличење потоње Америке.

Али шта ако су то "два гуза истог дупета", како је српски пријатељ Џорџ Галовеј, иначе британски социјалиста и парламентарац, описао разлику између Кира Стармера и Ришија Сунака? 

Да ли је Џеј Ди Венс – Назгул? 

Упознати са легендаријумом Џ. Р. Р. Толкина знају ко су Назгули – утваре Прстена, краљеви Љу́дӣ који су своју душу продали за моћ и богатство које им је обећао Саурон, а чија је похлепа напослетку постала њихов усуд. Под црним плаштовима и капуљачама, они трагају за Једним прстеном, који је физичко отелотворење и симбол сатанског хибриса у смислу стварања које би било алтернативно Божјој творевини.

Питер Тил, кооснивач ПејПала, пре десет година је изјавио: "Мислим да вероватно постоје три могућа приступа смрти. Можете да је прихватате, не прихватате или да се борите против ње. Мислим да у нашем друштву преовлађују људи који или поричу или је прихватају, али ја више волим да се против ње борим." Пре годину дана је одлучио да ће га замрзнути пошто буде умро, не би ли га у будућности оживели.

Питер Тил је заједно са групом пријатеља и сарадника основао читав низ "Биг тек" компанија, као што је ПејПал, али и фамозни Палантир – компанију која носи назив по види-камену из Толкинове митологије и који налик кристалној кугли и изумима званичног езотерика краљице Елизабете I Џона Дија (1527-1608/9), служи за комуникацију на даљину. Палантир је иначе параван за апарат ЦИА, која је и учествовала у оснивању фирме посредством свог инвестиционог огранка Ин-Кју-Тел.

Палантир је основан као сигурносни механизам у оквиру ПејПала још 2003, а данас служи, између осталог, надзору америчких грађана и борби против "домаћег тероризма", о чему су се утицајни Тилови пријатељи и суоснивачи ПејПала неколико пута позитивно изјашњавали, хвалећи беневолентност америчке владе. Све је то тријумф стварности чији је међаш Бушов Патриотски акт, а чији историјат сеже још дубље у време Реганове администрације.

Сâм Венс је српској публици познат као аутор Hillbilly Elegy, мемоара који су на српски преведени као Горштачка елегија (мада би адекватнији превод израза hillbilly био "геџа" или "брђанин") у којима се Венс присећа одрастања у "Појасу рђе", одакле је, управо налик бршљану и вијугајући кроз војну службу у америчкој инвазији на Ирак, стигао до Јејла, до саме "Лиге бршљана". Тамо га је, док је студирао на Јејлу, после једног свог предавања упознао и Питер Тил, и укључио га у своју инвестициону фирму Митрил капитал (опет, митрил је метал из Толкиновог опуса, снажнији од челика и драгоценији од злата).

Венс је потом радио за инвестициону фирму Револуција, која је била посвећена, између осталог, помагању стартапова у запуштеним америчким крајевима између обала двају океана, одакле је Венс и потицао. Ту је блиско сарађивао са Стивом Кејсом, оснивачем Револуције и јавним присталицом Демократске странке, као и са Џефом Безосом и породицом Волтон, власницима Волмарта, а који су опет укључени у бројне мутне послове са породицом Клинтон, од којих је најпознатији подухват колонизације Хаитија.

Међутим, како и приличи америчком "самоствореном човеку", Венс ускоро оснива инвестициони фонд Нарја капитал 2020. године. Како то обично бива са бајкама из "Америчког сна", и иза Венса је стајала влада Сједињених Америчких Држава, односно Питер Тил и Ерик Шмит, бивши извршни директор Гугла. И Тил и Шмит седе за столом на састанцима Билдербершког клуба, мада су завршили са супротних страна америчког либералистичког симулакрума: Тил подржава Трампа, а Шмит Бајдена.

Какав год распоред карата био за зеленим столом у кабинетима imperia arcana, као што је Билдерберг, испада да је Венс, по свој прилици, као Назгул из Толкиновог легендаријума, тако драгог његовом финансијеру Тилу, продао душу "свевидећем оку Сауроновом" и "Биг теку".

ЦИА за 21. век или Сауроново свевидеће око

Асанжов случај је као ниједан други постао лакмус истинског опредељења Американаца за демократију. Крајем Трамповог мандата, многи су били разочарани што бивши председник није искористио своја председничка овлашћења да "помилује" Асанжа, и оде у историју као истински "борац против система".

Питер Тил је још у претходном мандату Доналда Трампа добио позамашне концесије. Оне су се тицале махом сарадње Палантира са Министарством правде, Министарством унутрашње безбедности (Homeland security), али и ФБИ, НСА и ЦИА, о чему пише Форбс. Бивши државни тужилац САД Вилијам Бар објавио је 16. октобра 2019. године опскурни меморандум, којим упозорава све безбедносне системе у САД да своје снаге морају да устреме на заустављање злочина пре него што се уопште почини.

Како би се то спровело?

Ту ступају на сцену господари "виртуелне стварности", Питер Тил и његов колега и сувласник Палантира, Алекс Карп. Карп је први међу западном менаџерском елитом (the first western CEO) посетио Зеленског, а у интервјуу за француски Le Nouvel Obs марта 2023. изјавио је како Палантир већ десет година ради на "сузбијању екстремне деснице у Француској, спасавању људи за време пандемије и спречавању територијалних инвазија у Источној Европи и Украјини".

Ако могу да "усмере" гласаче у Француској да гласају за праву опцију, све у циљу одбране "демократије, западног либерализма и људских права", онда могу сигурно да спроведу Баров меморандум у дело, да процене ко је од корисника друштвених мрежа потенцијални масовни убица или терориста, и да га у сарадњи са ФБИ и ЦИА неутралишу, и уклоне претњу пре него што се појави.

Ништа неће тако легитимисати суспендовање свега што се сматра кичмом англосаксонског права од Habeas Corpus (1679) наовамо, као Сорошеви тужиоци који упорно "иритирају" америчке грађане некажњавањем преступника за "ситне" злочине.

Врло лако, као реакцију на реалност "воукизма" и Сорошевих тужилаца, можемо у будућности дочекати демократско одушевљење орвелијанским концептима као што је од Палантира разрађен и од министарства правде санкционисан модел спровођења борбе по систему борбе против злочина пре извршења злочина! Видели смо у Италији, Немачкој, Португалу и Шпанији током прве половине двадесетог века да је западни човек и туђе и своје слободе спреман да жртвује, само да би се ископрцао из економске кризе, понижења и стања очаја у које су га увалиле неодговорне елите. Видећемо хоће ли западна демократија бити издржљивија од вајмарске.

Читалац би рекао да Карп и Тил играју мудро, седе "на две столице" као прави предузетници, нарочито имајући у виду да Карп остаје на позицијама Демократске странке, док Тил све гласније подржава Трампа, али шта ако су они ти који креирају демократски симулакрум? Свима је познато да је Мајк Помпео, Трампов директор ЦИА, планирао убиство Асанжа, али је мање познато да су Тил и Карп такође радили на уклањању Асанжа кроз програм The WikiLeaks Threat, а управо на трагу борбе против "домаћег тероризма". Како је онда Трамп могао да поступа другачије према Асанжу? А ако имамо у виду портфолио Тила и Карпа, и место Помпеа делује логичније.        

Управо у име "борбе против домаћег тероризма", чега је оличење и Асанж, ради се на модернизацији "система 911" за хитне случајеве широм Америке, посредством компаније Карбин у чијем одбору седе људи попут бившег израелског премијера Ехуда Барака, Трамповог донора Елиота Тавила, а коју исто финансира Питер Тил, што је својевремено чинио и Џефри Епстин.

Систем ARPA-H (The Advanced Research Projects Agency for Health) иза ког опет стоји Тил, а који ужива здушну подршку Иванке Трамп и одскорашњег власника зграде Генералштаба која је страдала у злочиначкој агресији НАТО на Србију и Црну Гору, Џареда Кушнера, треба на плану здравствене неге да оствари апсолутну заштиту америчких грађана, успостављајући рану дијагнозу, али и процењујући неуропсихолошки профил пацијената посредством технологија које амерички грађани већ имају у кући.

Напослетку, треба споменути и још једну компанију чији је епоним мотив из Толкиновог легендаријума, и то Арагорнов мач, Андурил, чији су власници Питер Тил и Палмер Лаки, обојица Венсове мецене, а која гради низ "оптичких кула" дуж границе са Мексиком, ради надзора нелегалних миграната.

Обавештајни апарат САД чији су очеви уметник управљања "бодежима и сенкама" и оснивач ЦИА, Аленд Далс, и шеф ФБИ тридесет седам година, Џеј Едгар Хувер, оствариће досад невиђен степен контроле над друштвеним процесима у Америци – само ако "Биг тек" кабала изгура своју агенду. Онда ће, вероватно, полицијска држава САД моћи да оствари тоталну контролу – и налог бившег председника Трампа, да улови злочинце пре него што почине злочин. Можда ће све то радити један конзорцијум, који би основао Тил, и у оквиру кога би објединио пола државног апарата и све своје фирме, назвавши га "свевидеће око Сауроново"? Ако приватна може бити централна банка, зашто не би била и полиција (свих око 18000 полицијских институција)?

Go, go Biden!

Са чисто српског становишта, могли бисмо рећи да би ненадокнадива штета, коју би Трампова победа нанела српским националним интересима, била та што би Трампова администрација уклонила империјалног проконзула – амбасадора Кристофера Хила – из нашег видокруга, где нас стално опомиње да видовданска етика има цену, али и да је слатка.

За свет, међутим, имајући у виду "Биг тек" кабалу око Трампа, можемо само да страхујемо. Даља антагонизација са Ираном је готово извесна, као и покушај да са Русијом репризирају опсенарски маневар као што су били "Мински споразуми". Ако се Трампу и може веровати, ко каже да он неће бити средство за "куповину времена" људима попут Карпа, чија је животна мисија борба против људи као што је Путин? И шта ће се десити са надзорним системима када их преузме Трампов наследник, неко више налик Хилари или Обами? Напослетку, зашто бисмо навијали за Трампа и прекидали непријатеља док срља у амбис? Зато наш поклич треба да буде – go, go Biden!То јест, Камала…

Венс или Пенс, "геџа из Охаја" или "могул из Маралага" – ни Србији, а ни свету није битно. Глобална већина мора да настави процес мултиполарних интеграција, а Србија да се постара да се на Косово не врати – национална гарда Охаја. Све остало су холивудске шарене лаже иза којих стоји безимена и безлична либералистичка класа лудака чији су циљеви "тотални надзор" и "борба са усудом смрти", људи опседнути цитирањем Толкина, али који, очигледно, нису разумели ниједну реч коју је написао.

image