Русија

Русија и ОДКБ су више пута нудили дијалог НАТО-у

Москва је предлагала изградњу система безбедности која ће бити једнака за све, али НАТО није показао исту жељу, навео је стални представник Русије при ОДКБ Виктор Васиљев
Русија и ОДКБ су више пута нудили дијалог НАТО-уwww.globallookpress.com © MOD Russia

Русија и ОДКБ су више пута нудили НАТО-у дијалог о изградњи система безбедности, али ти предлози нису наишли на позитивну реакцију, рекао је стални представник Русије при ОДКБ Виктор Васиљев.

"Не бежимо од дијалога са западним државама. Непрестано је са руске стране и из ОДКБ-а било предлога да се започне дијалог како би се пронашло заједничко гледиште на изградњу система безбедности, укључујући кључни принцип – да не осигуравамо своју безбедност на рачун безбедности других", потврдио је Васиљев.

Међутим, сви ти предлози нису наишли на позитиван одговор, додао је руски званичник.

Русија и ОДКБ примећују да се НАТО изместио из северноатлантске зоне у азијско-пацифички регион, додао је Васиљев.

Према његовим речима, постоје отворени покушаје Запади да уздрма ситуацију у на Кавказу и у Ирану, а ако се ситуација у региону пољуља, то ће бити једна од стварних безбедносних претњи за све државе чланице ОДКБ-а.

Како је објаснио министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров након што је Владимир Путин изнео нове услове за прекид ватре у Украјини, Русија више не жели да улаже напоре у остварењу безбедности на евроатланском простору већ ће се усмерити на Евроазију.

"Безбедност као нешто оствариво и пожељно у евроатланском контексту за нас више није актуелно. Али Евроазија јесте. То је логично. На истом смо континенту, не деле нас никакви океани", рекао је Лавров.

Притом, на том континенту већ има неколико организација, које се баве и питањима безбедности, рекао је Лавров и указао на ОДКБ, ЗНД, ШОС. Постоје и економске организације попут Евроазијског економског савеза – све раде на јединственом евроазијском континенту, додао је руски министар.

image