Русија

Светска банка: Русија је међу првих десет земаља по приходу од трговине

Према резултатима из прошле године, Русија је остварила приход од трговине од 121 милијарду долара и постала седма земља по вредности извоза
Светска банка: Русија је међу првих десет земаља по приходу од трговинеGetty

Русија је на крају 2023. године ушла у првих десет земаља по трговинском суфициту, према анализи података Светске банке. Укупно, све земље су прошле године извезле робу у вредности од 23,3 билиона долара и увезле производе и услуге вредне 22,9 билиона долара, што је резултирало трговинским суфицитом од 365 милијарди долара.

Кина је највише зарадила од извоза, са трговинским суфицитом од 594 милијарде долара. Следе Немачка са суфицитом од 245,3 милијарде и Ирска са нето трговинским приходима од 178 милијарди. У првих пет су и Сингапур са 155 милијарди долара, и Швајцарска са 131 милијардом долара. Шесто место заузела је Саудијска Арабија са 127 милијарди.

Према резултатима из прошле године, Русија је остварила приход од трговине од 121 милијарду долара и постала седма на овој листи. Првих десет заокружују Холандија (97 милијарди), Аустралија (83 милијарде) и Бразил (81 милијарда). У свету су 43 земље забележиле суфицит у трговини од 2,5 билиона долара.

Истовремено, број земаља са трговинским дефицитом достигао је 72, а заједно су ушле у негативну територију за 2,3 трилиона долара. Апсолутни лидер по овом негативном тренду су биле Сједињене Америчке Државе, које су увезле 1,1 билион долара више робе из других земаља него што су саме продале.

Индија је била друга по овом показатељу , али је њен трговински дефицит више од четири пута мањи од америчког и износио је 245 милијарди. Треће место заузима Велика Британија , која је отишла у негативну територију за 232 милијарде, четврта Француска (88 милијарди), а пета Турска (87 милијарди).

image