Русија

Кремљ: НАТО жели да остане непријатељ Русије

Дмитриј Песков је говорио о плановима Америке да размести ракете у Немачкој, о односима Русије и НАТО и о америчким изборима
Кремљ: НАТО жели да остане непријатељ РусијеGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

НАТО демонстрира своју одлучност да остане непријатељ Руске Федерације, јер постоји намера да Украјина постане члан Алијансе, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков 11. јула за емисију "Москва. Кремљ. Путин".

"Алијанса није спремна на разговор поводом нашег инсистирања да Украјина не уђе у блок. НАТО је јасно нагласио да ће Украјина ући у блок. Мада, видимо да Мађарска има другачије мишљење и још поједини представници. Али Алијанса жели Украјину као чланицу", објаснио је Песков.

Дакле, нису спремни да размотре проблем на који је Русија указивала и који је постао угаони камен за почетак Специјалне војне операције у Украјини, навео је Песков.

Према његовим речима, тренутно нема никаквих предуслова за разговор о миру.

Русија и САД се налазе у фази дубоке и оштре конфронтације, за сада се не виде могућности за излаз из те спирале, али то време ће доћи, рекао је портпарол Кремља.

На питање да ли је могуће да Америка и Русија буду и дијалогу у вези са размештањем оружја на туђим територијама, Пеков одговара:

"Да није могуће, дипломатија би одавно била мртва".

Дакле, дипломатија је жива, војне дипломате су у комуникацији, али доћи ће време када ће мастери дипломатије морати да очисте све те Аугијеве штале, навео је Песков.

Према његовим речима, Русија је у периоду "унутрашње мобилизације прибраности", руске власти сада, за разлику од претходних, воде трезвену политику када је у питању Запад и не носе ружичасте наочаре.

Говорећи о предстојећим изборима у САД, Песков је поручио Американцима да сами реше ситуацију, а Кремљ ће пажљиво да прати.

"Помно пратимо ко ће да победи и да ли ће моћи да постане председник, ако победи. Јер ни то тамо више није гарантовано", рекао је Песков.

"Сваки народ сам себи бира свог председника и поноси се својим председником. Ми се поносимо својим", рекао је Песков.

На питање да ли су изоловани они који су желели да изолују Русију, Песков одговара да је Запад сам себе изоловао захваљујући притисцима које је нанео земљама које желе да сарађују са Москвом.

Све је више земаља које су одбиле те притиске, истичући да не желе да бирају и да желе узајамно корисну сарадњу, а управо је Москва то нудила, закључио је Песков.

image