Русија

Путин: Металургија се у Русији сваке године све више и више развија

Развој металуршког сектора битан је и за флоту и војску, морамо наставити са модернизацијом у том сектору, поручио је председник Русије
Путин: Металургија се у Русији сваке године све више и више развијаGetty © WPA Pool / Pool

Русија се поноси достигнућима у металуршкој области, што има стратешки значај за целу земљу, утиче на јачање индустријског капацитета Руске Федерације и реализацију великих инфраструктурних пројеката, али и на опремање војске и морнарице, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку посвећеном економским питањима.

Путин је искористио ову прилику да упути честитке запосленима у овој грани привреде, будући да се у Русији 21. јула ове године слави Дан металурга. Како је рекао, у области данас ради око 700.000 људи.

"Према проценама стручњака, Русија је прошле године заузела прво место у свету по производњи висококвалитетног никла, друго по производњи алуминијума, треће по производњи производа од титанијума и пето по обиму производње челика. Важно је да сваке године ова грана постаје технолошки све напреднија. Све то отвара нове могућности у разним сферама - од авијације и астронаутике до електронике и медицине. Потребно је, нема сумње, и даље спроводити дубоку модернизацију производњe и, оно што је важно, радити то на основу сопствених, домаћих технологија и опреме. Обавезно ћемо наставити да користимо механизме који су се добро показали", поручио је Путин.

Он је додао да ће данас "бити направљен још један корак у развоју металуршке индистрије" Русије јер ће бити отворени нови објекти за производњу у ДНР, и у још две области Русије. 

Према његовим речима, без обзира на ситуацију, и у ДНР, и у ЛНР металуршка производња је током 2023. године, у поређењу са 2022, повећана за 30 одсто. "То је веома добар показатељ", оценио је он.

"Желео бих да истакнем да, упркос санкционим притисцима, у овој грани привреде настављају да расту улагања у нове обећавајуће пројекте", поручио је руски лидер.

Путин је, такође, истакао и важност еколошке безбедности свих пројеката. Како је објаснио, овом питању данас се поклања све више пажње и Русија у том циљу реализује програм "Чист ваздух".

image