Русија

Исповест руских војника о бруталном мучењу које су претпели у заточеништву

Истражни комитет Русије навео је да су сведочења руских војника докази који указују на то да представници украјинских оружаних снага грубо крше Женевску конвенцију, према којој се забрањује мучење и злостављање ратних заробљеника
Исповест руских војника о бруталном мучењу које су претпели у заточеништву© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service

Након преговора Москве и Кијева и размене ратних заробљеника, 60 руских војника који су били у смртној опасности, враћено је у Москву где им је пружена психолошка и медицинска помоћ.  

Руски војници су по повратку у Русију испричали са каквим бруталним мучењима су били суочени у заточеништву кијевских снага, а Истражни комитет Русије саопштио је данас да ће покренути истрагу о тврдњама руских војника.

Сведочења војника објављена су на Телеграм каналу руских оружаних снага, а један од њих испричао је да је заточен у тренутку када је био рањен. Он тврди да је више пута претрпео физичко насиље, а како наводи, био је ударан лопатом и шипком, пуцано му је у обе ноге, вилица и неколико ребара му је било поломљено, а плућа пробијена.

Други руски војник испричао је да је његово испитивање почело тако што је убоден ножем у ногу, а то је изазвало обилно крварење за које није добио адекватну медицинску помоћ. Када се украјинским војницима нису свидели одговори, руски војник тврди, био је шутиран и ударан шлемом и пушком. 

По завршетку испитивања, тројица украјинских војника су га држала, а четврти му је одсекао прст. Тврди да је био принуђен да потпише споразум о сарадњи са украјинским специјалним службама, а према његовим речима, претили су му да ће га убити и повредити породицу.

Истражни комитет Русије навео је да су сведочења руских војника докази који указују на то да представници украјинских оружаних снага грубо крше Женевску конвенцију, према којој се забрањује мучење и злостављање ратних заробљеника.

Из Истражног комитета речено је да ће се наставити рад са Министарством унутрашњих послова, са Федералном службом безбедности и Министарством одбране Русије, како би се идентификовали осумњичени за мучење и убиства цивила и руских војника који су били у заробљеништву. Такође, речено је да ће се евидентирати докази о бруталним злочинима које су починиле кијевске снаге. 

image
VV inauguration
banner