Русија

Путин отворио деоницу ауто-пута: Поуздани путеви су један од главних услова за раст економије

Председник Русије Владимир Путин је на церемонију отварања дошао у "лади", коју је сам возио
Путин отворио деоницу ауто-пута: Поуздани путеви су један од главних услова за раст економијеGetty © Dennis Grombkowski / Staff

Од Москве до Санкт Петербурга од данас ће бити могуће стићи скоро па сат времена раније него пре, рекао је председник Русије Владимир Путин на отварању северне обилазнице ауто-пута М-11 код града Твера (северозападно од Москве).

Овом обилазницом финализована је изградња ауто-пута М-11 "Нева", дужине 669 километара. Максимална дозвољена брзина на деоницама са наплатом путарине износи 130 километара на сат. Путарина ће у просеку износити око 2.000 рубаља, а очекује се да ће бити потребно око 5,5 сати да се ауто-пут прође целом дужином.

Када је реч о деоници пута код града Твер, њена дужина износи око 62 километра. Пут је завршен годину дана пре рока, а изградња је започета 2022. Отварањем ове деонице, према речима Путина, "биће обезбеђен непрекидан, брзи саобраћај без семафора између Москве и Санкт Петербурга". "Појавиће се додатне, погодније руте у оквиру међународног транспортног коридора 'Север-Југ'", а то "значи да ће путовање између великих привредних, културних и историјских центара наше земље постати брже", истакао је он.

Осим тога, руски лидер је данас путем видео-везе дао знак и за отварање обилазнице код града Тољати, у Самарској области, југоисточно од Москве. 

"Данас отварамо нове деонице најважнијих путева Русије у Самарској области и овде у Тверској области. Тиме правимо још један корак напред ка јачању транспортне и економске повезаности региона, развоју ефикасне логистике и безбедне путне мреже. Поуздани путеви су један од главних услова раста економије", рекао је Путин на церемонију у Тверској области.

Путин је на церемонију отварања дошао у "лади", коју је сам возио. Како је најавио претходно портпарол Кремља, Путин ће се након отварања деонице код Твери провозати овим путем.

"Урађен је велики, важан посао и то врло ефикасно. Још једном желим да вам се захвалим на раду", поручио је председник Русије на крају церемоније.

Лидер је данас, такође, додао и да ће Русија наставити да гради комплексне коридоре "Русија" и "Север-Југ" и да ће успети у главном - да изгради савремену путну мрежу по целој земљи.

image