Путин отворио деоницу ауто-пута: Поуздани путеви су један од главних услова за раст економије

Председник Русије Владимир Путин је на церемонију отварања дошао у "лади", коју је сам возио

Од Москве до Санкт Петербурга од данас ће бити могуће стићи скоро па сат времена раније него пре, рекао је председник Русије Владимир Путин на отварању северне обилазнице ауто-пута М-11 код града Твера (северозападно од Москве).

Овом обилазницом финализована је изградња ауто-пута М-11 "Нева", дужине 669 километара. Максимална дозвољена брзина на деоницама са наплатом путарине износи 130 километара на сат. Путарина ће у просеку износити око 2.000 рубаља, а очекује се да ће бити потребно око 5,5 сати да се ауто-пут прође целом дужином.

Када је реч о деоници пута код града Твер, њена дужина износи око 62 километра. Пут је завршен годину дана пре рока, а изградња је започета 2022. Отварањем ове деонице, према речима Путина, "биће обезбеђен непрекидан, брзи саобраћај без семафора између Москве и Санкт Петербурга". "Појавиће се додатне, погодније руте у оквиру међународног транспортног коридора 'Север-Југ'", а то "значи да ће путовање између великих привредних, културних и историјских центара наше земље постати брже", истакао је он.

Осим тога, руски лидер је данас путем видео-везе дао знак и за отварање обилазнице код града Тољати, у Самарској области, југоисточно од Москве. 

"Данас отварамо нове деонице најважнијих путева Русије у Самарској области и овде у Тверској области. Тиме правимо још један корак напред ка јачању транспортне и економске повезаности региона, развоју ефикасне логистике и безбедне путне мреже. Поуздани путеви су један од главних услова раста економије", рекао је Путин на церемонију у Тверској области.

Путин је на церемонију отварања дошао у "лади", коју је сам возио. Како је најавио претходно портпарол Кремља, Путин ће се након отварања деонице код Твери провозати овим путем.

"Урађен је велики, важан посао и то врло ефикасно. Још једном желим да вам се захвалим на раду", поручио је председник Русије на крају церемоније.

Лидер је данас, такође, додао и да ће Русија наставити да гради комплексне коридоре "Русија" и "Север-Југ" и да ће успети у главном - да изгради савремену путну мрежу по целој земљи.