Русија

Украјинска војска од почетка СВО усмртила преко 200 руских цивила у Белгородској области

Око 1.100 цивила је рањено, а тренутно је 2.500 становника Белгородске области исељено из својих домова и налази се у привременом смештају, навео је гувернер Вјачеслав Гладков
Украјинска војска од почетка СВО усмртила преко 200 руских цивила у Белгородској областиGetty © Emil Leegunov/Anadolu

У Белгородској области је од почетка Специјалне војне операције убијено више од 200 цивила, а више од 1.100 људи је рањено, изјавио је гувернер Вјачеслав Гладков.

Само данас је повређено четири цивила услед украјинског гранатирања града Шебекино и села Нова Тавложанка, рекао је Гладков. А у току претходна 24 сата, украјинска војска је чак 40 пута напала Белгородску област дроновима, додао је он.

Коментаришући напад на Шебекино и Нову Тавложанку, комесар за људска права у Руској Федерацији Татјана Москалкова је позвала светску заједницу да осуди тероризам украјинске војске усмерен против цивилног становништва.

Тренутно се око 2.500 становника региона налази у привременом смештају, навео је Гладков и прецизирао: "У Белгородској области је ван својих домова 1.500 људи, а остали су у Вороњежу, Јарославу, Тули и другим градовима."

Председник Русије Владимир Путин је поручио да зарад безбедног живота грађана Русије мора да се створи тзв. санитарна, односно безбедносна зона, тј. територија са које непријатељска војска не би могла да наноси ударе на територију Русије.

Из тих разлога је руска војска недавно започела борбе у Харковској области, објаснио је руководилац Координационог савета за интеграцију нових региона при Јавној комори Руске Федерације Владимир Рогов.

Према његовим речима, безбедносна зона ће одвојити украјинске снаге од руске границе, а тако ће се смањити број напада на пограничне регионе Руске Федерације.

Украјинска војска готово свакодневно напада пограничне и централне регионе Русије уз помоћ дронова. Нападу су најчешће изложене пограничне области – Белгородска, Курска, Брјанска и Крим.

image