Русија

Руско-кинеске поморске вежбе: Јачање сарадње у Европи и Азији која се не допада НАТО-у

Циљеви спровођења поморских вежби и заједничког патролирања руске и кинеске морнарице су јачање сарадње између Русије и Кине, као и одржавање мира и стабилности на подручју азијско-пацифичког региона
Руско-кинеске поморске вежбе: Јачање сарадње у Европи и Азији која се не допада НАТО-у© mod.gov.cn

Руско-кинеске поморске вежбе "Поморска сарадња 2024" почеле су у Кини 15. јула и трајаће до 17. јула. Традиционална церемонија отварања одржана је у луци "Џанђанг", а догађај је започет састанком на ком су се морнарима обратили високо рангирани официри руске и кинеске морнарице.

Традиција дуга 19 година

Током првог дана, морнари руске и кинеске ратне морнарице спровели су вежбу којој је задатак био да заједничким силама униште непријатељску подморницу у водама Јужнокинеског мора.

У оквиру практичних операција, морнари руске Пацифичке флоте коју чине корвете "Громки" и "Резки", имаће прилику да заједно са својим саборцима из ратне морнарице Народноослободилачке армије Кине прођу кроз низ обука које, између осталог, укључују спасавање на мору, коришћење система ПВО и пуцање из ракетних бацача, коришћење авијације и бункеровање брода у покрету.

Продубљивање руско-кинеског стратешког партнерства најмање се допада Западу, који је исказао забринутост у вези са реализовањем "Поморске сарадње 2024", будући да су ове вежбе почеле само неколико дана после завршетка НАТО самита у Вашингтону, на ком је Кина отворено оптужена за подршку Русији у конфликту са Украјином.

Оваква реакција НАТО-а зачуђује, будући да поморске вежбе између Русије и Кине нису први пут одржане ове године. Прва заједничка обука руске и кинеске морнарице реализована још 2005. на водама Жутог мора. Тада је фокус био на обуци морнарице како да реагује у операцијама против непријатељских подморница, као и ослобађања бродова које су заробили пирати.

Следеће поморске вежбе организоване су такође на Жутом мору 2012. године. У овој вежби учествовало је преко 20 ратних бродова и помоћних пловила.

Јачање утицаја у Азији

Русија и Кина од 2021. године у континуитету спроводе заједничко патролирање стратешком авијацијом на подручју азијско-пацифичког региона, које укључују и поморске патроле, а које су званично завршене 16. јула у Јужном кинеском мору. У оквиру последње етапе поморске патроле извршена је комплексна операција конвојирања брода у зони теснаца. Морнарица је током многобројних практичних мисија обучавана како да делује у саставима различитих формација. Поред тога, руско-кинески одред бродова спровео је обуку у вези са снабдевањем бродова у покрету.

"Заједничка руско-кинеска поморска патрола завршена је у Јужном кинеском мору. У својој завршној фази, корвета "Совершени" руске Пацифичке флоте и одред ратне морнарице Народноослободилачке армије Кине, који се састоји од разарача "Инцујан", фрегате "Хеншуј" и универзалног транспорта за снабдевање "Вејшанху", спровео је обуку конвојирања брода у зони мореуза. Током ове епизоде организована је свеобухватна одбрана за један од бродова који су учествовали у патроли током проласка кроз теснац", наводи се у саопштењу Пацифицке флоте, преноси ТАСС.

Циљеви спровођења поморских вежби и заједничког патролирања руске и кинеске морнарице су јачање сарадње између Русије и Кине, као и одржавање мира и стабилности на подручју азијско-пацифичког региона.

Кина награници са НАТО-ом

Све израженије стратешко удаљавање Кине од Запада пропратила је и антитерористичка обука белоруске војске и припадника Народноослободилачке армије која је почела 8. јула ове године недалеко од града Брест, у близини границе са Пољском. Ова акција под називом "Орлов напад 2024" окарактерисана је од стране Алијансе као сарадња два ауторитарна режима.

"Вежбе белоруских и кинеских снага у Белорусији део су обрасца понашања који је доказ да се ауторитарни режими све више уједињују, а Кина се приближава НАТО-у у Европи, Африци, на Арктику и другим местима", рекао је Столтенберг на заседању НАТО-а у Вашингтону, преноси "РИА Новости".

Међутим, оно што првенствено треба да брине земље НАТО-а је чињеница да је Кина доспела до њених граница управо због деловања Алијансе како у Европи, тако и у Азији. Подршка милитаризацији Тајвана, наоружавање Јапана, заједничке вежбе са Јужном Корејом и Аустралијом, довеле су до симетричног одговора. Са једне стране, Кина спроводи вежбе са Белорусијом код пољске границе, а са друге – јача сарадњу са Русијом у Тихом океану.

image