Русија

Финска уводи нова ограничења за пријем избеглица на граници са Русијом

Финске власти сматрају да друге државе користе тражиоце азила као инструмент утицаја
Финска уводи нова ограничења за пријем избеглица на граници са РусијомGetty © Giulio Paletta/UCG/Universal Images Group

Фински председник Александар Стуб одобрио је ограничење за пријем избеглица на граници са Русијом, саопштила је његова канцеларија.

Сходно документу, финска влада ће моћи да ограничи пријем избеглица на одређеном делу границе. Конкретно мигранти неће моћи да уђу на одређену територију Хелсинкија и биће протерани.

Финске власти нису задовољне јер друге државе, како се у саопштењу наводи, користе тражиоце азила као инструмент утицаја.

Такође, нова мера се не односи на избеглице у посебно угроженим ситуацијама. Закон ће ступити на снагу 22. јула и биће на снази годину дана.

Финска је у новембру прошле године затворила контролне пунктове на граници са Русијом, а министарка унутрашњих послова Мари Рантанен рекла је да Финска може да их отвори када се промени безбедносна ситуација.

Граница између Финске и Русије затворена је одлуком Хелсинкија који се правдао наводним неконтролисаним приливом избеглица из трећих земаља.

Истовремено, Хелсинки је за то окривио Москву, док су у Кремљу истакли да је русофобични став, којег се придржавају власти суседне земље, за дубоко жаљење. Кремљ је саопштио да руски граничари поштују сва упутства, гранични прелаз користе они који на то имају законско право, а за Москву су наведене оптужбе неприхватљиве.

Финске власти су режирале "миграциону кризу" на граници са Русијом по наредби САД, како би имале оправдање да разместе НАТО војску, рекао је први заменик директора и руководилац Пограничне службе ФСБ-а Владимир Кулишов и открио детаље како плана Хелсинкија.

image