Русија

Лавров и Сијарто у Њујорку: Заступници мира су мањина у ЕУ

Мађарска сматра да је неопходно окренути се мировним преговорима на којима морају да учествују обе сукобљене стране, јер у супротном нема решења, навео је Петер Сијарто
Лавров и Сијарто у Њујорку: Заступници мира су мањина у ЕУGetty © Russian Foreign Ministry / Handout/Anadolu

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров састао се са мађарским колегом Петером Сијартом у Њујорку где данас и сутра председава отвореним дебатама на министарском нивоу у Савету безбедности УН.

Њихов састанак је раније био најављен, а министри Русије и Мађарске су се недавно састали у Москви у оквиру посете мађарског премијера Виктора Орбана руској престоници.

Говорећи за руске медије, Сијарто је рекао да се присталице мира у Европској унији у мањини и да је европска стратегија, која копира америчку, пропала.

Мађарска сматра да је неопходно окренути се мировним преговорима, упркос "нападима провладиних политичара ЕУ", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, на догађајима на којима присуствује само једна од две сукобљене стране не може да дође до решења.

Санкције су више погодиле европску економију него руску, додао је мађарски министар.

"Снабдевање оружјем није променило ситуацију на бојном пољу. Све више људи гине. Стога је наш став врло јасан – примирје мора бити успостављено што је пре могуће, а то ће дати шансу почетку мирних преговора", закључио је мађарски дипломата.

image