Ударац на слободу медија: Да ли је немачки часопис "Компакт" забрањен због интервјуа са Захаровом?

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер забранила је часопис "Компакт", основан 2010, са оправдањем да је наводно "централни гласноговорник десничарске екстремистичке сцене и да води кампању против Јевреја, миграната и парламентарне демократије

Један од можда најагресивнијих потеза Немачке против слободе штампе од Другог светског рата, јесте забрана магазина "Компакт". Уз то, више од 200 полицајаца упало је у канцеларију и кућу главног уредника Јиргена Елзесера, као и у дом других запослених.

Маскирани немачки полицајци упали су у кућу Елзесера и запленили хард дискове и осталу имовину. Веб локација и канали друштвених медија "Компакта", који имају велику читалачку публику у Немачкој, са милионима прегледа на Јутјубу и више од 300.000 претплатника, сада су избрисани.

Наиме, немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер забранила је часопис "Компакт", основан 2010, његовог издавача "Компакт-магазин гмбх" и његову придружену медијску продукцијску кућу "Конспект филм".

Њено оправдање је да је часопис затворен због тога што је "централни гласноговорник десничарске екстремистичке сцене и да води кампању против Јевреја, миграната и парламентарне демократије".

"Забранила сам десничарски екстремистички 'Комапкт магазин', који на неизрецив начин агитује против Јевреја, муслимана и наше демократије. Ова забрана је тежак ударац десничарској екстремистичкој сцени", написала је Фезерова на Иксу.

Главни уредник публикације Јирген Елзесер је, коменаришући овај потез немачких власти, рекао да је Берлин на путу ка новом фашизму, а да је доказ за то забрана политичког часописа "Компакт".

"Такве мере су познате из историје Немачке Демократске Републике или Трећег рајха, али они су недостојни слободног демократског система и показују да смо на деструктивном путу у Немачкој. Заправо је пређена црвена линија на путу ка новом фашизму", казао је Елзесер у интервјуу блогеру и певачу Бјорну Банани.

Он је нагласио да после овог преседана ниједан од опозиционих медија у Немачкој не може бити сигуран.

"Држава заиста покушава да направи табулу раса да забрани успешан медијски пројекат из јединог разлога што је овај медијски пројекат постао опасан за оне на власти. Полицајци су запленили скоро сву опрему за емитовање. Ово је типична Ненси Фезер и типичан фашизам", поручио је он.

Главни разлог интервју са Захаровом?

Немачки економиста, дописник магазина "Компакт" Хансјорг Милер каже да је Ненси Фезер два пута прекршила закон и да нема право да забрани новинарске организације и компаније.

"Али како је то урадила? Она је једноставно самовољно прогласила 'Компакт' за удружење. Потпуно произвољно означивши орган за штампу и компанију као удружење, а затим забранила 'Комапкт' на основу права удруживања. Она је један од највећих превараната у немачкој историји", рекао је Милер за РТ.

Он је упоредио забрану "Компакта" са забраном Спутњика у Немачкој Демократској Републици, 1988. године, који је тада био прогресиван медиј, а који постоји и данас.

"Немачка стално подрива основни закон, стално крши законе и ради против сопствених грађана, а и против сопствене привреде", оценио је Милер.

Милер наводи да је снимио интервју са портпаролком руског Министарства спољних послова Маријом Захаровом пре око две и по недеље и да је то била нека врста млађег брата великог интервјуа Такера Карлсона са руским председником Владимиром Путином.

"Поступио сам по истом принципу. Моја питања су била, можда, чак и много критичнија од Карлсенових питања о Путину. Али дозволио сам госпођи Захаровој да заврши свој говор и нисмо ништа исекли из њених изјава. Нама је било важно да људи у Немачкој, који немају шансе за објективно мишљење због строге цензуре штампе, у односу на све што долази из Русије, коју подржавају САД и западне обавештајне службе, чују и другу страну", указао је Милер.

Додаје да им је било важно да Захаровој дају прилику да каже шта жели и да оставе то без филтрирања и коментара, тако да свако може да формира своје мишљење.

"Најважније је да 'Компакт' постоји више од 10 година и да никада ни за шта није осуђен. Имамо апсолутно чист лист, без клевете, увреда, утаје пореза. То је у ствари највећи знак да је ово чисто политичка одлука и смртни ударац слободи штампе", закључио је немачки новинар.

Захарова: Разлог је истина, која се пажљиво крије од Немаца 

Овим поводом огласила се и портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која је навела да је забрану и затварање немачког часописа "Компакт" иницирало немачко Министарство унутрашњих послова након што је у публикацији објављена истина која се пажљиво крије од Немаца.

Захарова је навела да су немачки новинари тражили интервју с њом, на шта је она пристала, и да је с њима имала директан и отворен разговор, али да је очигледно, да је немачко Министарство унутрашњих послова одгледало интервју, да би након тога претресли редакцију и објавили забрану.

"Мислим да је главни разлог забране овог часописа то што је изречена истина која се пажљиво крије од Немаца. Цитати из интервјуа: 'Савезна Република Немачка не добија руски гас само зато што су Немачкој то забраниле САД'. 'Русија и СССР никада нису проактивно прекидали испоруку гаса Европи и ЕУ ', 'Техничко обнављање снабдевања гасом дуж преосталог гасовода Северни ток је питање од неколико недеља'", навела је Захарова цитате из интервјуа на Телеграму.