Русија

Песков: Трамп није учинио ништа добро за Русију, али постојао је дијалог

Портпарол Кремља демантовао је тврдњу Доналда Трампа да је он за време свог председничког мандата био у врло добрим односима са Москвом, објаснивши да су тема Русије и Владимира Путина већ неко време саставни део предизборних кампања у САД
Песков: Трамп није учинио ништа добро за Русију, али постојао је дијалогwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

За време председничког мандата Доналда Трампа није урађено ништа посебно добро за Русију, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући јуче објављени интервју Трампа за "Блумберг", у којем је бивши амерички председник рекао да се веома добро слагао са председником Русије Владимиром Путином, док је био на челу САД. 

"Баш супротно, за време Трампа уводило се све више и више ограничења. Али, ипак, постојао је дијалог", поручио је данас Песков. 

Трамп често истиче како не би дозволио руско-украјински сукоб, и да би могао да га заустави за свега један дан. Такође, недавно је изјавио и да је против санкција које је Бела кућа увела против Москве. Више пута је понављао и да је са руским лидером, наводно, имао добре односе. Овај наратив чест је мотив његове председничке кампање. Ипак, упркос последњим изјавама, он за време свог мандата није ублажио санкције Москви из Обамине ере због Крима и циљао је на Русију додатним ограничењима, а све у циљу одлагања изградње гасовода "Северни ток 2". 

"Русија и лично председник Путин су, традиционално, а посебно последњих година, саставни део председничких кампања у САД. Тема Путина и тема Русије су увек на дневном реду у предизборним дебатама", објаснио је портпарол Кремља.

На питање како би прокоментарисао то што је Трамп изјавио и да би укинуо све санкције против Русије, уколико би коначно био постигнут мир са Украјином, Песков је поручио да није чуо за ту изјаву, и подсетио да Москва те санкције свакако сматра за нелегитимне.

"Наш став је о том питању јасан. Ми сматрамо да су те санкције, као прво, нелегитимне са гледишта међународног права, и, као друго, сматрамо да оне подривају основе међународне трговине и међународних економских односа. И, такође, сматрамо да су санкције мач са две оштрице, и да оне наносе штету не само онима против којих се уводе, већ и онима ко их уводи", закључио је портпарол Кремља.

Европа је одговорила на мировну иницијативу Орбана

Поводом "мировне мисије" мађарског премијера Виктора Орбана, и недавног мировног плана који је предложио европским премијерима, Песков је оценио да је ЕУ већ одговорила на то. Такође, негирао је тврдњу пољског председника да ће победа Русије у зони СВО довести до рата са Западом. 

"Било је одговора, чак и јавних. Знате да сами Европљани покушавају да у том погледу лише Орбана његових пуномоћја (у ЕУ) и да потврђују своју решеност да Украјини пруже војну помоћ. То је, вероватно, одговор", поручио је он. 

Ипак, Москва, како је рекао Песков, није добила копију тог мировног предлога Орбана, који се нашао на столу европских званичника, али, истиче, контакти се са мађарском страном настављају, о чему сведочи и недавни сусрет руског и мађарског министра спољних послова Сергеја Лаврова и Петра Сијарта. 

image