Русија

Из украјинског заробљеништва ослобођено 95 Руса

Размена ратних заробљеника је резултат преговарачких процеса и посредништва Уједињених Арапских Емирата, саопштило је руско Министарство одбране
Из украјинског заробљеништва ослобођено 95 РусаGetty © Stringer/Anadolu Agency

Из украјинског заробљеништва својој домовини вратило се 95 руских војника који су били у смртној опасности, саопштило је руско Министарство одбране. 

Размена је резултат преговарачких процеса који су претходили као и посредништва Уједињених Арапских Емирата, наводи се у саопштењу, уз напомену да се у Украјину из Русије вратило 95 украјинских војника.

Руски војници биће превезени у Москву на лечење и рехабилитацију у медицинским установама руског Министарства одбране.

"Свим ослобођеним војницима ће бити пружена неопходна медицинска помоћ", саопштило је Министарство.

Комесар за људска права у Русији Татјана Москаљкова је више пута указивала да се процес размене ратних заробљеника са украјинском страном одуговлачи због двоструких стандарда Украјине, која брише неке војнике са спискова, а многе намерно евидентира као нестале у акцији.

Кијев током размене даје предност јавним личностима, док га обични војници мало интересују, рекла је Москаљкова.

Према њеним речима, повратак заробљених војника је на неко време био обустављен јер украјинска страна непрестано излаже нове захтеве.

О потешкоћама приликом размене заробљеника говорила је и Маргарита Симоњан, главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ која је у мају објавила списак украјинских ратних заробљеника које Кијев одбија да размени.

Према њеним речима, Владимир Зеленски је од 500 људи са списка пристао да размени само 38 војника неонацистичког батаљона Азов, указујући тако да Кијеву нису потребни обичних украјински војници.

image