Русија

Лавров: На Блиском истоку дошло до експлозије насиља, САД делимично одговорне

У току је седница Савета безбедности Уједињених нација на тему Блиског истока
Лавров: На Блиском истоку дошло до експлозије насиља, САД делимично одговорнеGetty © Spencer Platt / Staff

Експлозија насиља на Блиском истоку је без преседана и то је у великој мери последица политике САД у том региону, оценио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на седници Савета безбедности УН посвећеној Блиском истоку.

Русија, подсетимо, овог месеца председава СБ УН, а данашња седница је једна од главних и на њој председава управо Лавров.

Лавров је истакао да је Вашингтон постао директан саучесник сукоба на Блиском истоку, будући да у регион испоручује оружје и муницију, баш као и у случају Украјине. 

"Уколико Вашингтон обустави подршку Тел Авиву, крвопролиће у Појасу Газе ће се зауставити, али они то или не желе, или не могу то да ураде", поручио је руски министар.

Осим тога, упозорава, постоји опасност и да би и друге земље региона могле да се укључе у сукоб и тако изазове већа ескалација. Свакога дана тензије на граници Израела и Либана расту - руководство Израела отворено говори да планира да отвори и северни фронт, а из Хезболаха поручују да су спремни да одговоре на упад на либанску територију, подсетио је. Осим тога, узаврела ситуација је и у Сирији.

"У Сирији, израелске ваздушне снаге вишекратно су појачале своје нападе широм земље, укључујући области Дамаска, Алепа, Латакије и Голанске висоравни. На удару су се нашли кључни аеродроми и морска лука, који су играли важну улогу у испоруци хитне хуманитарне помоћи"

Лавров је поновио да Москва и даље предлаже сусрет свих битних актера који могу да утичу на ситуацију у Појасу Газе и на Западној обали, а у циљу разрешења сукоба. Такође, истакао је да о палестинском питању не треба разговарати без представника Палестине.

"Убеђени смо да су Палестинци у стању да самостално одређују своју будућност без уплитања споља, ма колико неко желео да о свему одлучује уместо њих и против њихове воље. То се, узгред, односи и на будућност Газе и читаве палестинске државе, иако се током закулисних преговора фактички и не говори о држави. Верујем да сви треба да поштују принцип 'ни речи о Палестини – без Палестине'", рекао је шеф руске дипломатије.

image