Русија

Лавров: Желе да победе Русе, да би САД целу Европу држале под својом командом

Западу је једини циљ да по сваку цену прогура ултиматум Владимира Зеленског, изјавио је министар спољних послова Русије
Лавров: Желе да победе Русе, да би САД целу Европу држале под својом командом© United Nations Photo/Manuel Elías via AP

Ако се Запад уразуми и "излечи од маније супериорности", биће могућ некакав дијалог, али Москва ни за ким неће трчати, то није њена традиција, поручио је из Њујорка где присуствује седници Савета безбедности, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. 

"Невероватно је да се Европска унија, која је формирана како би осигурала благостање свих чланица и стабилност, сада у потпуности претворила у додатак НАТО. И ништа мање агресивно, а понекад чак и агресивније, захтевају да се Русија порази. И какав ту стратешки дијалог може бити – и било који други дијалог? Иако, поновићу, ако се и када наше колеге уразуме, излече од те маније супериорности, сопствене величине и некажњивости, сешћемо да разговарамо, саслушаћемо шта ће нам рећи, али да трчимо за њима и да их наговарамо – то није наша традиција", истакао је Лавров.

Он је такође подсетио на речи америчког председника Џозефа Бајдена који је поручио како ће се, ако Русија победи у Украјини, Пољска удаљити, а друге земље, све до Балкана, "осећаће се независније и понашаће се самосталније".

"Ту се, ако боље размислите, крије дубља мисао – дакле, у Украјини треба победити Русе да би САД задржале целу Европу у потпуности под својом командом", констатовао је Лавров, додајући да САД у новом светском поретку морају да одустану од амбиција да све решавају.

Русија је, дакле, спремна да седне за сто и преговара ако и када Запад дође к себи, али неће јурити никога.

"Знате да се ми не мешамо у унутрашње ствари других држава, укључујући и Сједињене Државе", рекао је он на конференцији за новинаре после састанка Савета безбедности УН у Њујорку, одговарајући на питања новинара.

Западу је једини циљ да по сваку цену прогура ултиматум Владимира Зеленског, изјавио је Лавров.

Говорећи о изгледима за сазивање нове конференције о Украјини, он је истакао да ће она подразумевати позиције неприхватљиве за Русију.

Према речима руског министра, Запад, за разлику од Кине, у својим иницијативама о Украјини не говори о главним узроцима кризе.

"Невероватно, Европска унија, која је створена да би осигурала благостање свих чланица, да би обезбедила стабилност, сада се потпуно претворила у привезак НАТО-а. Не мање агресивно, можда понекад чак и агресивније, захтева да се Русија порази. Какав ту стратешки дијалог може да се води", рекао је Лавров.

Он је истакао да је његова посета УН корисна, те да многе земље деле гледиште Русије.

Како је истакао када Запад престане да снабдева и "пумпа" Украјину оружјем, тада ће се и сукоб завршити.

Русија је спремна за преговоре о Украјини и безбедносним питањима у Европи, рекао је Лавров.

"Спремни смо за преговоре, али с обзиром на лоше искуство преговора и консултација са Западом и Украјинцима... У том договору о европској безбедности, за који се надам да ће у некој фази бити постигнут, пажљиво ћемо гледати формулације", рекао је Лавров.

Када је Доналд Трамп био на власти у САД почео је рат санкцијама Русији, али је истовремено настављен дијалог Вашингтона и Москве, додао је он.

"Управо током Трампове власти почео је рат санкцијама. Да будемо поштени, за време Обамине власти, али је под Трампом било више санкција, и економских и дипломатских. Ипак, у том периоду је постојао дијалог између нас и Вашингтона на највишем нивоу", рекао је Лавров.

Руски министар спољних послова је рекао да постоји могућност да  је да постоји Израел жели да увуче САД у ескалацију са Ираном.

"Заиста се надам да ће Запад учинити све да такве провокативне мисли, ако постоје у израелском руководству, остану мисли, или још боље, буду заборављене", додао је министар.

Он је додао да ће Русија тражити да се открије истина о Северном току. 

"Још једном у Савету безбедности подсећамо да ова тема није нигде нестала", саопштио је Лавров.

Русија ће заједно са Кином и својим партнерима у ШОС-у наставити да развија безбедносни модел за евроазијски континент, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Русија, Народна Република Кина и наши остали партнери у оквиру Шангајске организације за сарадњу, у сарадњи са АСЕАН-ом, Саветом за сарадњу арапских држава Залива, залажемо се за развој евроазијског безбедносног модела који ће се заснивати на једнакости,  недељивости безбедности и о пуном међусобном поштовању и равнотежи интереса", рекао је Лавров у седишту УН.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да нико неће Русији доставити списак убијених у Бучи и додао да ће написати још једно писмо генералном секретару УН да морају да покажу доказе када неког за нешто оптуже.

Москва има јаке доказе о умешаности Евана Гершковича у шпијунске активности, поручио је Лавров.

"Западне земље врше интензиван притисак на Индију, што је апсолутно неприхватљиво у међународним односима", изјавио је руски министар.

У једном тренутку, Сједињене Државе ће схватити да је боље бити део конструктивног процеса у свету него присиљавати све да играју како они свирају, закључио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Да нисте погрешили салу?

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током седнице у Савету безбедности УН прокоментарисао је понашање сталног представника САД у УН Линде Томас Гринфилд и питао је "да није погрешила салу".

Дан раније у Савету безбедности УН на иницијативу Русије одржане су дебате на тему "Мултилатерална сарадња у интересу формирања праведнијег, демократског и одрживог светског поретка". Током обраћања Лавров се дотакао теме ширења НАТО, а такође је критиковао америчку политику.

Као одговор на то, Гринфилд је казала да је "помислила да је погрешила салу", јер јој се чини да су на седници "само изношене притужбе на САД и Запад, а да је светски мултилатерализам једва поменут".

Она је такође критиковала Русију због покретања специјалне операције у Украјини. Руски министар јој је након тога захвалио на "живописном говору".

Током данашње седнице СБ УН посвећене Блиском истоку, стални представник Израела је активно критиковао Иран и рекао да Техеран "испоручује војну опрему која се потом користи против Украјинаца".

Лавров је такође говорио о ситуацији у том региону, укључујући палестинско питање. Министар је прекинуо говор и обратио се америчком представнику.

"Иначе, желео сам да питам поштованог представника САД – слушајући данашње обраћање представника Израела, да ли сте имали утисак да сте погрешили салу и да не присуствујете дискусији која је најављена? Надам се да је јасно о чему говорим", рекао је Ларов, обраћајући се Гринфилд.

image