Још један антидрон систем за руску војску: "Лешиј" успешно тестиран

"Лешиј" је током тестирања показао ефикасност и већ је почела испорука купцима

Конструктори компаније "Роселектроника" (део "Ростеха") развили су нови мобилни систем за заштиту војних и службених возила од напада беспилотних летелица - "лешиј" ("лесник" у преводу са руског језика), а систем се већ испоручује купцима, саопштено је из "Ростеха".

Име система потиче од назива духа заштитника шума и животиња из словенске митологије.

"Ометач, који је део комплекса 'лешиј', поставља се на кров возила, ствара сметање и тиме формира заштитну куполу над возилом. Због тога долази до ометања управљачких сигнала беспилотних летелица, укључујући и ФПВ дронове. Радијус дејства је најмање 250 метара, а систем може ефикасно радити у покрету, али и док је стациониран", пише у саопштењу.

Како се наводи, "лешиј" је током тестирања показао ефикасност и већ је покренута испорука купцима. Иначе у питању је систем који је развио Сверуски централни конструкторски биро "Пољус", део "Роселектронике".

Додатна испитивања су обављена у Институту за истраживање и испитивање електронског ратовања Војнообразовног и научног центра Ратног ваздухопловства Руске Федерације.

"'Лешиј' се може користити не само за заштиту транспортних средстава, већ и индустријских објеката. Наша опрема се разликује од постојећих еквивалената по својој високој поузданости и ниској цени. Добијамо позитивне повратне информације од наших купаца о раду комплекса и тренутно радимо на проширењу фреквентног опсега у коме систем ради", наводи се у саопштењу.