Русија

Захарова о НАТО канцеларији у Женеви: Швајцарска више нема неутрални статус

Портпаролка руског Министарства спољних послова прокоментарисала је отварање мултилатералне канцеларије за везу НАТО-а у Женеви, која би се бавила међународним и невладиним организацијама које тамо имају седиште
Захарова о НАТО канцеларији у Женеви: Швајцарска више нема неутрални статус© MFA Russia/via Globallookpress.com

Потписивање споразума између Швајцарске и НАТО-а о правном статусу "канцеларије за везу" Алијансе у Женеви, која би требало да буде отворена до краја ове године, додатни је доказ да Конфедерација окреће леђа неутралном статусу, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Како је наведено у саопштењу за медије Савезног одељења за спољне послове (ФДФА) Швајцарске, ова структура се ствара ради успостављања интеракције НАТО-а са међународним и невладиним организацијама које се налазе у Женеви. Без сумње, овај корак је додатни доказ прогресивног повлачења Конфедерације од неутралног статуса, који јој је раније дао прилику да обезбеди форум за непристрасне дискусије о најхитнијим међународним проблемима без икаквог спољног мешања или притиска", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Она је подсетила да је Москва и раније коментарисала Бернове систематске акције које су у супротности са принципом неутралности, као што су придруживање свим антируским пакетима санкција ЕУ и групи земаља које се залажу за оснивање међународног специјалног трибунала против руског руководства, замрзавање руске имовине, усвајање стратегије спољне политике за 2024-2027, искључивање Русије из европског система безбедности, повећање контаката са НАТО-ом.

"Врхунац непријатељске позиције Швајцарске било је одржавање, на подстицај Кијева, 'мировне конференције' о Украјини, 15-16. јуна. Сви ови непријатељски напади са швајцарске стране су у складу са антируском орјентацијом Колективног запада", истакла је Захарова и нагласила да Русија неће игнорисати такве кораке у будућности.

"Све те непријатељске акције узећемо у обзир приликом комуникације са Швајцарском како на билатералној основи, тако и у мултилатералном формату. Уверени смо да је Конфедерација потврдила своју неадекватност у улози 'поштеног посредника' у решавању сукоба", закључила је Захарова.

image