Кремљ реаговао на Вучићеве речи: НАТО представља опасност за Москву

Дмитриј Песков је прокоментарисао изјаву Александра Вучића о ратоборном расположењу Запада, одлуку америчког председника да повуче своју кандидатуру за председничке изборе у САД у новембру и изјаву Зеленског о преговорима са Русијом

Портпарол Кремља Дмитриј Песков реаговао је на изјаву председника Србије Александра Вучића о томе да се НАТО активно припрема за рат против Русије, рекавши да Москва види опасност у Северноатланској алијанси.

"Северноатланска алијанса наставља да шири своју војну инфраструктуру ка нашим границама. То представља опасност за нас. НАТО блок је у сукобу са Русијом", рекао је Песков.

Вучић је синоћ за "Пинк" рекао да се западне земље активно припремају за сукоб против Русије и да тај процес иде брже него што се многима чини, а Србија је упућена у војне припреме НАТО-а.

Бајденово повлачење би требало да брине америчке бираче, а не Москву

Поступци америчког председника би требало да брину бираче у САД, а не Москву, поручио је портпарол Кремља и рекао да је изборна кампања у Америци унутрашња политика и не може да буде приоритетна тема за Русију.

Кремљ пажљиво прати развој догађаја у САД као и у другим великим државама света, објаснио је Песков.

"За нас је важна будућност руско-америчких односа који тренутно пролазе кроз најгори период у историји", нагласио је Пескв.

Такође, оно што је за Русију главно и што је брине јесу њени проблеми и постизање циљева Специјалне војне операције, закључио је портпарол.

"Догађаји у Америци су показали да ништа не може да нас изненади. Зато  нисмо изненађени одлуком Бајдена да иступи из председничке трпке", рекао је Песков.

Такође, одбио је да да оцену кандидатуре Камале Харис, јер она, како је објаснио, није била задужена за односе са Москвом. "Постојала је одређена непријатељска реторика, али нисмо приметили конкретне потезе који су искључиво позитивни или негативни", рекао је Песков.

Џозеф Бајден је најавио да ће одустати од трке за реизбор, и истом приликом подржао своју потпредседницу Камалу Харис за кандидата демократа.

Чекамо конкретне акције Кијева

Изјава Владимира Зленског да је спреман да води дијалог са Русијом су свакако боље од намере да се ратује до последњег Украјинца, рекао је Песков.

Разговор о дијалогу је много бољи од одбијања преговора, међутим, потребне су конкретне акције, нагласио је Песков.

"Шта ташно стоји иза тих речи? О којим конкретно плановима и се ради? Којим акцијама у том плану? За сада не можемо да судимо. Чекамо озбиљније поступке, ако их буде било", рекао је Песков.