Русија

Ускоро потписивање историјског споразума Москве и Техерана

Након две и по године рада на документу о стратешкој сарадњи Ирана и Русије, овај процес је завршен, документ је финализован, и његово потписивање очекује се током неког од најскоријих билатералних састанака двеју страна, потврдили су данас из Министарства спољних послова Русије
Ускоро потписивање историјског споразума Москве и ТехеранаGetty © Anadolu / Contributor

Русија и Иран завршили су припрему документа о свеобухватној сарадњи, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије, уз коментар да ће историјски споразум бити потписан ускоро. 

"Током веома продуктивних консултација експерата министарстава спољних послова двеју земаља било је могуће довршити текст споразума. Договорено је покретање унутардржавних процедура неопходних за припрему споразума, који би требало да буде потписан у оквиру неког од најскоријих билатералних контаката на највишем нивоу. Надамо се да ћемо у блиској будућности бити сведоци овог заиста историјског догађаја", изјавио је заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко. 

Како је открио, споразум је финализован на основу консултација двеју страна одржаних у Москви 21. јуна, а нови документ би требало да подигне руско-иранске односе до нивоа свеобухватног стратешког партнерства. Рад на овом питању трајао је око две и по године и данас се он може сматрати завршеним, истакао је заменик Сергеја Лаврова.

Подсетимо, Техеран је након трагичне погибије бившег председника Ирана Ебрахима Раисија потврдио да неће бити промена у сарадњи са Москвом. Након избора новог председника Ирана, председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са иранским колегом. Том приликом, како је навела државна новинска агенција ИРНА, ирански председник је поручио да је Техеран спреман да са Москвом потпише документ о свеобухватној стратешкој сарадњи на самиту БРИКС-а у Казању, у октобру ове године. 

image