Русија

Песков најавио одговор ЕУ: Не само да нам краду новац, већ га користе да Украјини обезбеде оружје

Портпарол Кремља данас је прокоментарисао куповину оружја за Украјину новцем од замрзнуте руске имовине и недавно измењену америчку стратегију за Арктик
Песков најавио одговор ЕУ: Не само да нам краду новац, већ га користе да Украјини обезбеде оружјеGetty © Anadolu / Contributor

Москва ће одговорити на одлуку о незаконитом коришћењу прихода од руске имовине, потврдио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући одлуку ЕУ да овај новац искористи за куповину оружја за Украјину.

"Овај новац не само да суштински краду, већ се он троши и на куповину оружја. Тешко је смислити нешто горе од тога", поручио је Песков.

Он је затим упозорио да се ради о кршењу међународног права, те да "нема сумње да ће на овај или онај начин одговор уследити".

"Лоповлук не може да остане без сразмерног одговора. Нема сумње да ћемо истражити могућност правног гоњења оних људи који су укључени у доношење одлука и њихово спровођење, јер је то директно кршење међународног права, и повреда имовинских права", додао је он.

Америчка стратегија за Арктик прожета елементима конфронтације

У америчкој стратегији за Арктик, коју је представио Пентагон, постоје елементи који указују на усмереност на конфронтацију са Руском Федерацијом, поручио је Песков на тему измењене стратегије Вашингтона за овај регион.

"Арктик је подручје од стратешког значаја за нашу земљу. Русија заузима одговорну позицију и доприноси да Арктик не постане територија раздора и територија повећане напетости", прокоментарисао је портпарол.

Он ја тим поводом напоменуо да сарадња Москве и Пекинга у тој зони доприноси стабилности и предвидљивости на Арктику, будући да, како је поновио, "руско-кинеска сарадња никада није била усмерена против било које треће земље или групе трећих земаља, већ је усмерена само на заштиту ове две земље и побољшање нивоа благостања њихових народа".

image