Русија

Москва о Орбану: Западу је потребан рат – идеја о миру довољна за хистерију међу званичницима ЕУ

Још пре усвајања резолуције којом се осуђују посете мађарског премијера Москви и Пекингу, постало је познато да Европска комисија намерава да бојкотује састанке Савета ЕУ који се одржавају на територији Мађарске, оценила је Марија Захарова
Москва о Орбану: Западу је потребан рат – идеја о миру довољна за хистерију међу званичницима ЕУGetty © Artur Widak/NurPhoto

Европским званичницима је потребан рат, а због тога су спремни да врше притисак чак и на своје, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући налет критика које су у Европи изазвале мировне активности мађарског премијера Виктора Орбана.

"Сама идеја о могућности мировних преговора довољна је да изазове праву хистерију међу европским званичницима. Једино објашњење за њихову реакцију је да им је потребан рат", навела је Захарова током брифинга.

Подсетила је да је Европски парламент 17. јула усвојио резолуцију којом се осуђују посете мађарског премијера Москви и Пекингу.

У документу се наводи да би такво понашање требало да има озбиљне последице по Мађарску, навела је Захарова.

Такође, још пре усвајања резолуције, постало је познато да Европска комисија намерава да бојкотује састанке Савета ЕУ који се одржавају на територији Мађарске, а поједини посланици су тражили да се тој земљи одузме право гласа у ЕУ, додала је она.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изазвао је гнев бриселских бирократа, али и многих европских лидера, када је "на своју руку" отишао на "мировну турнеју", током које је покушао да спусти тензије и покрене дискусију о окончању конфликта који на истоку Европе букти већ више од две године.

Из Кремља су поводом мировне мисије Виктора Орбана, и недавног мировног плана који је предложио европским премијерима, поручили да нису добили копију тог мировног предлога мађарског премијера, који се нашао на столу европских званичника. Међутим, Москва је истакла да се контакти са мађарском страном настављају, о чему сведочи и недавни сусрет Сергеја Лаврова и Петра Сијарта у Њујорку.

Наиме, поред тога што је посетио Москву и Кијев, Орбан је писмом обавестио лидере Европске уније о свом мировном плану за украјинско-руски сукоб, иако у Европи нису били одушевљени његовом посетом руској престоници и негативно су га критиковали.

image