Русија

Захарова о преговорима с Украјином: Зеленском нико не верује

Сви савршено разумеју да је то човек који ће све да изокрене у своју корист и особа која уме да лаже, поручила је портпарол руског Министарства спољних послова
Захарова о преговорима с Украјином: Зеленском нико не верујеGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Изјаве Владимира Зеленског о његовој спремности да настави дијалог са Москвом су покушај да се промовише његова "формула мира", изјавила је портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући речи украјинског председника о могућим преговорима са Русијом.

Наиме, Зеленски је раније рекао да допушта могућност преговора са руским представницима о окончању сукоба у Украјини, упркос забрани коју је увео на преговоре са Москвом.

"Прво, Зеленском нико не верује. Сви савршено разумеју да је то човек који ће све да изокрене у своју корист. Особа која уме да лаже. Човек који може да се одрекне свега, који је скоро одустао и од свог народа", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Како је оценила, такве изјаве могу бити повезане са изборном ситуацијом у Сједињеним Државама.

"Погледајте како је одмах почео да зове бившег америчког председника Доналда  Трампа после покушаја убиства. Можда је ово још један такав покушај да се промовише такозвана 'формула мира', коју безуспешно покушавају да буквално свима прогурају и да у њену расправу под лажним изговорима увуку што више земаља", истакла је Захарова.

"Русија не види никакве поступке украјинске стране усмерене ка решавању конфликта", истакла је Захарова.

Владимир Зеленски изјавио је да постоји могућност за мировне преговоре са представницима Русије, чак и ако буде морао да преговара с руским председником Владимиром Путином.

Подсетимо, Зеленски је 2022. године потписао декрет којим се изричито забрањују преговори с руским председником.

"Бићемо спремни да заједно са нашим партнерима разговарамо са представницима Русије. А да ли је у питању Путин или није – каква је разлика? Ако желимо да окончамо рат – а имамо сву снагу да то урадимо – и ако је свет уједињен око Украјине , разговараћемо са онима који одлучују о свему у Русији", рекао је Зеленски у интервјуу за британски Би-Би-Си.

image