Русија

Кремљ о понуди Украјине из Кине: Русија увек отворена за преговоре, битни су детаљи које не знамо

На основу порука из Пекинга заиста знамо да је на састанку са господином министром иностраних послова Народне Републике Кине изјављено то, потврдио је Дмитриј Песков
Кремљ о понуди Украјине из Кине: Русија увек отворена за преговоре, битни су детаљи које не знамоGetty © Anadolu / Contributor

Порука украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе из Пекинга да је Украјина спремна да отпочне преговоре са Русијом поклапа се са нашим ставом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"На основу порука из Пекинга заиста знамо да је на састанку са господином Ванг Јием (министром иностраних послова Народне Републике Кине) изјављено то", потврдио је Песков и додао да је опште познато да "руска страна никада није одбијала преговоре и да је увек била отворена за преговарачки процес".

Ипак, како је објаснио, "овде су битни детаљи, које ми за сада не знамо", руска страна ће сачекати док се ситуација не разјасни и не буде познато више детаља. 

Подсетимо, украјински званичници од недавног самита у Швајцарској изменили су реторику, те се у њиховим изјавама с времена на време од тада могла чути порука да Украјина жели да преговара са Москвом.

Прва таква изјава дошла је лично од Владимира Зеленског, који је по завршетку самита поручио да би на следећем таквом самиту требало да присуствују и руски званичници, након чега би, како је додао, требало и да буде одмах постигнут мир. Он је тада признао да мир није могуће постићи без дијалога са Русијом, иако је раније, што је опште познато, забранио преговоре са Москвом док је на њеном челу председник Владимир Путин.

Сасвим недавно, 21. јула, Зеленски је поново изјавио да постоји могућност за мировне преговоре са представницима Русије, чак и ако би то значило да ће морати да преговара с руским председником Владимиром Путином.

Најновија слична изјава дошла је од шефа украјинске дипломатије Дмитрија Кулебе. Он је у Кини изјавио да је Кијев спреман да "води дијалог и преговоре са руском страном".

image